Mainos

Vauva saapuu kotiin

Miten uuteen perheenjäseneen pitää varautua kodin sisustuksessa? Aivan alussa riittää, että kodissa on kunnollinen vaipanvaihtopaikka, kehto tai pinnasänky sekä suloisia pieniä vaatteita. Jos vauvan sukupuoli on tiedossa, voidaan panostaa erikseen myös tyttö- tai poikavauvan huoneen sisustukseen.

"Ei uskoisi, kuinka paljon pienen ihmisen tulo perheeseen laittaa hankkimaan uusia huonekaluja, vaatteita sekä erinäisiä hoitotarvikkeita. Sitä ei välttämättä heti tule ajatelleeksi, mutta kun listaa alkaa tehdä, huomaa hyvin pian, että se ei tule olemaan kovin lyhyt!" – Meeri 30 vuotta

Vauva vaatii ennen kaikkea paljon rakkautta ja huolenpitoa, mutta tarvitsee pieni ihminen ympärilleen paljon muutakin. Ennen vauvan syntymää yksi perushankinnoista on kunnollinen sänky. Ensisänky voi olla kehto tai kunnollinen pinnasänky, jossa on säädeltävä pohja. Ensimmäisten kuukausien ajan myös äitiyspakkauslaatikko toimii oivana sänkynä.

Muita tärkeitä hankintoja ovat peitteet, vaunut, muutamia pieniä vaatteita, alkupaketti vaippoja sekä erilaisia hoitovoiteita. Toki vauvaa varten voi kotiin hankkia mielin määrin tavaraa, sillä valinnanvaraa on lähes rajattomasti, mutta kohtuus kannattaa säilyttää.

Hempeitä sävyjä ja pehmeitä materiaaleja

Aivan pienen pieniä vaatteita ei kannata ostaa paljoa, sillä vauva kasvaa nopeasti ja käyttöaika vaatteille jää näin ollen hyvin lyhyeksi. Lisäksi sukulaiset ja ystävät tuovat useimmiten lahjaksi juuri kaikkein pienimpiä nuttuja. Pieniä suloisia vaatteita voi tosin hyödyntää sisustuselementteinä. Vaatteita voi esimerkiksi panna kehyksiin huoneen seinälle tai roikkumaan pieniin vaateripustimiin vaatekaapin oveen.

Itse vauvanhuoneen tai nurkkauksen sisustamisessa väreillä ja tekstiileillä on merkittävä osuus. Pojan huoneen sisustuksessa voi esimerkiksi käyttää vaaleansinisen, beigen, vaaleanvihreän tai valkoisen sävyjä. Huoneen sisustukseen saa yhteneväisen ja harmonisen teeman panemalla seinille kiertämään suloisen laiva-, auto- tai eläinaiheisen boordin. Samaa teemaa voi jatkaa peitteissä, sängynpehmusteissa sekä verhoissa ja leluissa.

Pienen prinsessan huoneessa sävymaailmaksi sopivat vaaleanroosa, voimakkaampi pinkki, keltaisen sävyt ja valkoinen. Värimaailmaan sopivat mainiosti myös kaikki pastellinsävyt. Tyttövauvan huoneen sisustamisessa voi hyödyntää muun muassa prinsessa- tai keijuaiheisia tekstiilejä ja leluja. Vauvansängyn ylle voi ripustaa esimerkiksi prinsessaverhon, ja pinnasängyn reunaan tai lastenhuoneen seinään voi kiinnittää värimaailmaan sopivan mobilen.

Toimivat hoitopöydät ja -alustat

Sängyn jälkeen tärkeä vauvaperheen hankinta on hoitoalusta tai kunnollinen hoitopöytä. Pöytää hankittaessa on syytä valita oikeankorkuinen ja tarpeeksi monipuolinen pöytä. Vauvan vaippoja saa vaihtaa päivässä hyvin usein, joten äidin tai isän selän ergonomian kannalta pöydän tulisi olla juuri oikean korkuinen. Hoitopöydän päälle voi halutessaan hankkia huoneen muuhun teemaan soveltuvan hoitoalustan.

Hoitopöytä toimii myös oivana sisustuselementtinään, kun sen lokeroihin sijoittaa vaikkapa pieniä koreja tai laatikoita. Koreihin voi taitella vauvan vaatteita ja hoitotarvikkeita helposti saataville.

Leikkeihin ja hauskoihin hetkiin

Aivan pieni vauva ei vielä voi käyttää syöttötuolia, mutta erilaiset babysitterit ja vauvakeinut toimivat oivallisina vauvojen oleskelupaikkoina. Babysitteri tai keinu kannattaa sijoittaa lähelle vanhempia, että vauva voi tarkastella kaikessa rauhassa, mitä ympärillä tapahtuu.

Vauva ei vielä paljon leluja kaipaa, mutta leluja voi käyttää sisustustehosteina. Esimerkiksi erilaiset nallet voi asetella istumaan koriin, seinähyllylle tai vaikkapa seinälle viritettyyn pyykkinaruun korvistaan roikkumaan.

Teksti: Johanna Tamminen/ Mediafocus
Kuvat: Ainu, Marimekko, Ikea ja Tikkurila

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.