Mainos

Vastustettu härkäjuoksu loukkaa ihmisiä Pamplonassa

- Se on kuin eri planeetalta -- se on kuin leijumista, hehkuttaa Texasista kotoisin oleva Larry Belcher. Hän yrittää kuvailla adrenaliinipiikkiä, jonka saa Pamplonan kiistellystä härkäjuoksusta.

Sadat Belcherin kaltaiset veteraanit ja lukuisat noviisit koettelevat vuosittain rohkeuttaan säntäämällä kuuden härän kanssa Pamplonan kapeita mukulakivikatuja.

Yli viikon kestävän San Fermin -festivaalin jokaisen päivän aamuna 500-kiloiset härät päästetään kaupungin kaduille juoksemaan vajaan kilometrin matkan härkätaisteluareenalle, jossa ne illan tullen joutuvat matadorien käsiin. Eläinsuojelujärjestöjen mielestä kyse on härkien kiduttamisesta.

Keskiviikkona päättyvä festivaali kerää vuosittain jopa miljoona vierailijaa pohjoisespanjalaiseen kaupunkiin kuuntelemaan musiikkia, tanssimaan ja juhlimaan. Festivaalin tunnetuin osuus on kuitenkin härkäjuoksu.

- Seisoin kadulla ja seurasin, kun härät vyöryivät kohti. Ne olivat kuin liikkuvia mustia vuoria. Kuulin niiden mylvinnän ja kellojen kalkatuksen, ja se kaikki oli taivaallista, sanoo amerikkalainen Joseph Distler, joka oli Pamplonassa ensi kertaa 1967.

-Nämä päivät täällä antavat minulle niin paljon virtaa, että se riittää koko vuodeksi, hän hyrisee.

Ei alkoholia ennen juoksua

Pamplonan kaupunginhallitus muistuttaa, että juokseminen härkien kanssa ei ole harmitonta hauskanpitoa. Viranomaiset jakavat vuosittain kymmeniätuhansia varoituslehtisiä.

- Härkäjuoksu on hyvin vaarallista. Härkä voi tappaa, lehtisissä sanotaan.

Paikalliset asukkaat pitävät härkäjuoksua taidemuotona. Monet "mozot" eli härkäjuoksijat osallistuvat tapahtumaan vuosittain ja valmistautuvat siihen harjoittelemalla perusteellisesti. Juopottelu ennen juoksua on kiellettyä, eikä härkää saa tarttua hännästä tai sarvista.

- Juoksu vaatii fyysistä treenausta koko vuoden ympäri, ainakin puolitoista tuntia päivässä. Festivaalin aikana ei pidä juoda alkoholia ja nukkumaan on mentävä kello 23:een mennessä, neuvoo 23-vuotias espanjalainen Jose Luis Ayensa.

Joka vuosi satoja ihmisiä loukkaantuu

Useat turistit tulevat tapahtumaan etsimään jännitystä elämäänsä.

- Voitko kuvitella juoksua taisteluhärän rinnalla tai edessä? Katsot taaksesi ja -- sitä tunnetta on vaikea kuvata, se on kuin toinen todellisuus -- sitä vain leijuu ja kaikki mitä tapahtuu on hyvin tunteisiin käyvää, Belcher kuvaa.

Joka vuosi härkäjuoksussa loukkaantuu satoja ihmisiä, ja vuodesta 1924 lähtien kaikkiaan 15 on saanut surmansa. Tuorein kuolemantapaus sattui viime vuonna, kun härkä keihästi sarvellaan 27-vuotiaan Daniel Jimenon.

Eläinten oikeuksia ajavat aktivistit ovat vuosia arvostelleet kovin sanoin härkätaisteluja ja Pamplonan kaltaisia härkäjuoksuja. Kataloniassa parlamentin on vielä tässä kuussa määrä äänestää härkätaistelujen kieltämisen puolesta.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters - DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.