Mainos

Varusmiesliitolta ehdotus: Armeijassa pitää saada nukkua pidempään!

Varusmiesliiton mukaan herätyksiä varuskunnissa pitäisi siirtää myöhemmäksi. Kasarmeilla herätys on yleensä kello 5.30–6.30, mikä on monen mielestä turhan aikaisin.

Jos Varusmiesliiton piirissä virinnyt ajatus myöhemmistä herätyksistä varuskunnissa menee läpi, unisena nuokutut oppitunnit voivat olla armeijassa historiaa ja tilalla on entistä virkeämpiä alokkaita.

Nykyään varuskunnissa hiljaisuus alkaa kello 22 ja herätys tapahtuu mahdollisesti jo kello 5.30. 

Puolustusvoimissa on jo aloitettu ainutlaatuinen tutkimus, jossa mitataan unen vaikutusta varusmiesten toimintakykyyn, terveyteen ja palvelusturvallisuuteen. Jos uniajan pidennys nähdään järkeväksi, ylimääräinen tunti lisätään aamuun.

MTV uutisten haastatteleman Varusmiesliiton puheenjohtajan Rami Laitilan mielestä myöhäisemmät herätykset lisäisivät varusmiesten virkeyttä.

– Lepoaikaa ei tule aina edes teoriassa kahdeksaa tuntia. Meidän mielestämme olisi tärkeää, että edes se aika saataisiin varusmiehille todellista uniaikaa. Jos hiljaisuutta siirrettäisiin alkamaan iltayhdeksältä, se ei ratkaisisi ongelmaa, koska rytmi on vapaalla ja viikonloppuna ihan toinen. Ylimääräinen tunti kannattaisi siksi siirtää juuri aamuun, Latila perustelee.

Kasarmilla pitää olla virkeä

Moni pitää aikaisia herätyksiä osana sotilaskoulutusta. Laitilan mielestä maastoharjoitukset ovat asia erikseen.

– Omaa taistelukuntoa ja toimintakykyä pikkusen väsyneempänä erityisoloissa harjoitellaan harjoituksissa; leirioloissa levätään mahdollisuuksien mukaan. Sitä, että kasarmikoulutuksessa ja oppitunneilla päästäisiin parhaisiin mahdollisiin oppimistuloksiin, palvelisi kaikkein parhaiten se, että varusmiehet ovat hyvin levänneitä.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä sanomalehti Keskisuomalainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja