Varusmiehillä on nälkä ympäri Suomen – näin vastaa Puolustusvoimat

Korona-aika on heikentänyt varusmiesten ruokahuoltoa 7:39
Korona-aika on heikentänyt varusmiesten ruokahuoltoa

Puolustusvoimien varusmiehille järjestämä maastoruokailu hiertää varusmiehiä ympäri Suomen. Puolustusvoimien majuri kertoo, että varusmiesten saamien maastoruokailuannosten kokoja on pyritty kasvattamaan, mutta "tehtävää vielä on".

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi eilen, että Puolustusvoimat aikoo tarkentaa varusmiesten maastoruokailuun liittyvää ohjeistustaan.

Linjaus tehtiin, sillä viime aikoina julkisessa keskustelussa huoleksi on noussut varusmiesten saaman ruoan riittävyys. Varusmiesliitto on ollut huolissaan varusmiesten ruokavalion monipuolisuudesta ja riittävästä energiansaannista.

Ongelmia on aiheuttanut se, että varusmiesten ruokailuja on siirretty koronavirusepidemian takia varotoimeenpiteenä maastoon myös kasarmilla.

Helsingin Sanomissa viime viikonloppuna julkaistussa mielipidekirjoituksessa Varusmiesliitto kirjoitti, ettei tällaista maastoruokailua ole tarkoitettu pitkäaikaiseksi ratkaisuksi.

Ei kyse kranttuilusta

MTV:n Uutisaamussa keskiviikkoaamuna vieraillut Varusmiesliiton pääsihteeri Eleonoora Hilska kertoi, että ruokailuun liittyen on tullut palautetta ja yhteydenottoja kohtalaisen paljon. Asiasta ovat kertoneet niin varusmiehet itse kuin heidän läheisensäkin, ja viestejä on tullut useasta eri joukko-osastosta.

– Ympäri Suomea on ollut kokemus siitä, että muonituksesta jää nälkä, Hilska sanoi.

Hilskan mukaan yhteydenotoista on pääteltävissä, että kyse on laajasta ongelmasta.

– Palautteen määrä ja sisältö indikoi, ettei kyse ole pelkästään siitä, että varusmiehet ovat vain kranttuja, ja tarjolla oleva ruoka ei satu kelpaamaan.

Annoksia suurennettu

Puolustusvoimien pääesikunnan logistiikkaosaston majuri Pasi Hurskainen kertoi Uutisaamussa, että varusmiehille jaettavia annoksia on suurennettu ja monipuolistettu asiakastyytyväisyyskyselystä saadun palautteen perusteella.

Hurskainen kuitenkin myöntää, että palautteen perusteella on vielä tehtävää.

– Toki otamme kaiken palautteen huomioon, ja jatkossa tulemme yhä enemmän kiinnittämään huomiota ruokailutapahtumien valvontaan ja korostamme tiedonkulkua ruokailevan joukkueen ja varuskuntaravintolan välillä.

Hurskaisen mukaan kasarmeilla pyritään myös käyttämään varuskuntaravintoloita maastoruokailun sijasta mahdollisimman paljon, koronatilanteen aiheuttamat rajoitteet huomioon ottaen.

Lue myös:

    Uusimmat