Varsinais-Suomi koronan leviämisvaiheessa – ylilääkäri huolissaan etenkin tehohoitopotilaiden hoitoon liittyvistä riskeistä

Koronapotilaiden määrä sairaaloissa kasvaa – Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri:"Luku kuulostaa suurelta" 4:01
Koronapotilaiden määrä sairaaloissa kasvaa – näin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kommentoi

Ylilääkärin mukaan sairaanhoitopiirissä ei vielä toistaiseksi ole akuuttia ongelmaa sairaanhoidon tarpeen suhteen.

Varsinais-Suomi on siirtynyt koronapandemian leviämisvaiheeseen, kertoo alueellinen koronakoordinaatioryhmä. Ryhmän mukaan tapausmäärien kasvunopeus on kiihtynyt selvästi.

Koronapotilaiden sairaalanhoidon tarve on lisääntynyt useissa sairaanhoitopiireissä viime päivinä.

THL:n mukaan esimerkiksi Turun yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueella ja Ahvenanmaalla sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on noussut 27.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä on tietoinen vain 19 tapauksesta. Erotusta voi selittää esimerkiksi hoivakotien ilmoittamat potilasluvut.

Pietilän mukaan sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrällinen kasvu ei ole aiheuttanut ainakaan toistaiseksi ongelmia Varsinais-Suomessa.

– Akuuttia ongelmaa sairaanhoidon tarpeen suhteen ei ole. Toistaiseksi oma tehohoito-osastomme on pärjännyt hyvin. Meillä on muutamia potilaita ollut.

Pietilä on kuitenkin huolissaan niistä riskeistä, joita tehohoitopotilaiden hoitoon liittyy.

– Huolestuttavaa on se, että potilaiden hoitojaksot tehohoidossa ovat poikkeuksellisen pitkiä, jopa viikkoja. Normaalisti teho-osastolla hoitojaksot ovat päivien mittaisia.

Henkilökunnan saatavuus voi muodostua ongelmaksi

Turun yliopistollinen keskussairaala on varautunut nopeasti muuttuviin tilanteisiin pävittämällä sairaalan suunnitelmaa tehohoidon ja tavanomaisten vuodeosastopaikkojen osalta.

– Tällä hetkellä minkäänlaista ongelmaa ei ole, mutta olemme toki varautuneet suunnitelmissa tulevaan joulun aikaan.

Koronavirustilanteen on ennakoitu lisäävän sairaalahoidon tarvetta tulevina viikkoina. Tulevien viikkojen suurimmaksi haasteeksi voi Pietilän mukaan muodostua henkilöstön saatavuus.

– Mikäli tilanne potilasmäärän suhteen voimakkaasti heikentyisi, siinä vaiheessa nimenomaan henkilökunnan saatavuus voi muodostua suurimmaksi rajoittavaksi tekijäksi.

Pietilän mukaan sairaalassa on jouluna käytössä samat keinot, kuin normaaleinakin juhlapyhinä eli henkilökuntaa voidaan kutsua tarvittaessa töihin.

– Meillä on toistaiseksi vältytty myöskin suurilta altistumisilta omassa sairaalassamme, yksittäisiä tällaisia tapauksia toki on ollut. Mikäli joutuisimme maksimikapasitettia käyttämään, niin siinä vaiheessa tilanne olisi varsin vaikea.

Jos potilasmäärät tulevat kasvamaan, sairaala on valmis ajamaan muuta toimintaa alas.

– En ole huolissani, mutta varuillaan. Meidän täytyy varautua kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat