Mainos

Varoituksia voimakkaasta UV-säteilystä – suojaa iho ja silmät

Auringon ultraviolettisäteily on nyt voimakasta.

Ilmatieteen laitos varoittaa ensi kertaa tänä kesänä voimakkaasta UV-säteilystä maan eteläosassa. UV-säteilystä varoitetaan, kun UV-indeksi on vähintään 6.

Viime vuonna kesän ensimmäinen voimakkaan UV-säteilyn lukema mitattiin 28. kesäkuuta. Keskimäärin kesän ensimmäiset voimakkaan UV-säteilyn lukemat osuvat kesäkuun 20. päivälle. UV-indeksi saavuttaa Suomessa lukeman 6 keskimäärin kahdeksana päivänä vuodessa.   

Voimakas UV-säteily on korkealta paistavan auringon, vähäpilvisen sään sekä otsonikerroksen yhteissumma. Aurinko on juhannuksen tienoilla korkeimmillaan kello 12–14 välisenä aikana. Etelä- ja Keski-Suomessa saavutetaan päivittäin ainakin UV-indeksin arvo 5 ja Pohjois-Suomessa 4, ellei säteilyä vaimentamassa ole paksu pilvi. UV-säteilyltä kannattaa suojautua, kun UV-indeksi on 3 tai korkeampi.

UV-indeksi ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän. UV-indeksin vaihteluun vaikuttavat ennen kaikkea sijainti maapallolla sekä vuoden- ja vuorokaudenaika. UV-indeksi vaihtelee maapallolla välillä 0−20. Tropiikissa UV-indeksi pysyy yli kymmenessä läpi vuoden, mikä tarkoittaa sitä, että UV-säteily on äärimmäisen voimakasta ja suojautumiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota.

– Kannattaa muistaa, että myös Välimeren alueella, jossa suomalaiset paljon viettävät lomiaan, UV-säteily on kesäaikaan voimakasta ja auringolta tulisi muistaa suojautua hyvin, toteaa tutkija Anu Heikkilä Ilmatieteen laitokselta.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet, sadetutka ja UV-säteilytiedot MTV:n sääsivustolla.


2:00

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.