Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Varo tätä juustoa: Mätänee myrkylliseksi ja sisältää elimistöä syöviä toukkia

Lehtikuva
Julkaistu 05.10.2012 13:08

Uskaltaisitko sinä maistaa sardinialaista Casu Marzua, joka tunnetaan myös nimellä mätä juusto?

Lampaanmaidossa valmistetussa Casu Marzu -juustossa on eläviä juustokärpäsen toukkia ja juustoa fermentoidaan niin pitkälle, että prosessia voisi kutsua jo mädäntymiseksi. Syöjälle mahdollisen vaaratilanteen aiheuttaakin se, että juusto mätänee liikaa, jolloin se muuttuu myrkylliseksi aiheuttaen erilaisia ruokamyrkytyksiä ja vatsatulehduksia.

Myös valmistuksessa käytettävät juustokärpäsen toukat voivat aiheuttaa vatsassa vaaran, sillä ne eivät välttämättä kuole heti vatsahappoihin. Toukat asustelevat ihmisen elimistössä jonkun aikaa ja saattavat yrittää syödä esimerkiksi suoliston seinämää.

Nykyään Casu Martzun myyminen on kiellettyä EU:n alueella, mutta herkkua valmistetaan kuitenkin salaa juustonystäville. Sardinialaiset salakuljettavat juustoa usein erilaisiin juhlatilaisuuksiin.

Casu Martzun puolustajien mukaan juustoa on turvallista syödä niin kauan, kun siinä möngertävät toukat ovat vielä elossa. Jos toukat ovat kuolleet, on juusto jo liian mätää. Katso videolta, kuinka houkuttelevalta Casu Marzu näyttää:

Upotettavan Youtube-videon id

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Kokki näyttää, miten teet klassikkokastikkeen helposti itse – "Ihmisiä vähän pelottaa"Milloin keski-ikä nykyään alkaa? Kansalla selkeä mielipideHarva tietää tätä seikkaa hengitystieinfektioiden ehkäisystä: "Sinkki on mielessä, mutta…"ViikkohoroskooppiMihin kaikkeen keittiön pienempää tiskiallasta voi hyödyntää?Katso video: Koirat marssivat jouluneuleissa Lontoossa
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 09:35
    Ruoka

    Kokki näyttää, miten teet klassikkokastikkeen helposti itse – "Ihmisiä vähän pelottaa"

  • 07:16
    Ikääntyminen

    Milloin keski-ikä nykyään alkaa? Kansalla selkeä mielipide

  • 06:49
    Flunssa

    Harva tietää tätä seikkaa hengitystieinfektioiden ehkäisystä: "Sinkki on mielessä, mutta…"

  • 00:00
    Horoskooppi

    Viikkohoroskooppi

  • Eilen19:08
    Keittiö

    Mihin kaikkeen keittiön pienempää tiskiallasta voi hyödyntää?