Varo tätä juustoa: Mätänee myrkylliseksi ja sisältää elimistöä syöviä toukkia

Uskaltaisitko sinä maistaa sardinialaista Casu Marzua, joka tunnetaan myös nimellä mätä juusto?

Lampaanmaidossa valmistetussa Casu Marzu -juustossa on eläviä juustokärpäsen toukkia ja juustoa fermentoidaan niin pitkälle, että prosessia voisi kutsua jo mädäntymiseksi. Syöjälle mahdollisen vaaratilanteen aiheuttaakin se, että juusto mätänee liikaa, jolloin se muuttuu myrkylliseksi aiheuttaen erilaisia ruokamyrkytyksiä ja vatsatulehduksia.

Myös valmistuksessa käytettävät juustokärpäsen toukat voivat aiheuttaa vatsassa vaaran, sillä ne eivät välttämättä kuole heti vatsahappoihin. Toukat asustelevat ihmisen elimistössä jonkun aikaa ja saattavat yrittää syödä esimerkiksi suoliston seinämää.

Nykyään Casu Martzun myyminen on kiellettyä EU:n alueella, mutta herkkua valmistetaan kuitenkin salaa juustonystäville. Sardinialaiset salakuljettavat juustoa usein erilaisiin juhlatilaisuuksiin.

Casu Martzun puolustajien mukaan juustoa on turvallista syödä niin kauan, kun siinä möngertävät toukat ovat vielä elossa. Jos toukat ovat kuolleet, on juusto jo liian mätää. Katso videolta, kuinka houkuttelevalta Casu Marzu näyttää:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja