Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Varo tätä juustoa: Mätänee myrkylliseksi ja sisältää elimistöä syöviä toukkia

Lehtikuva
Julkaistu 05.10.2012 13:08

Uskaltaisitko sinä maistaa sardinialaista Casu Marzua, joka tunnetaan myös nimellä mätä juusto?

Lampaanmaidossa valmistetussa Casu Marzu -juustossa on eläviä juustokärpäsen toukkia ja juustoa fermentoidaan niin pitkälle, että prosessia voisi kutsua jo mädäntymiseksi. Syöjälle mahdollisen vaaratilanteen aiheuttaakin se, että juusto mätänee liikaa, jolloin se muuttuu myrkylliseksi aiheuttaen erilaisia ruokamyrkytyksiä ja vatsatulehduksia.

Myös valmistuksessa käytettävät juustokärpäsen toukat voivat aiheuttaa vatsassa vaaran, sillä ne eivät välttämättä kuole heti vatsahappoihin. Toukat asustelevat ihmisen elimistössä jonkun aikaa ja saattavat yrittää syödä esimerkiksi suoliston seinämää.

Nykyään Casu Martzun myyminen on kiellettyä EU:n alueella, mutta herkkua valmistetaan kuitenkin salaa juustonystäville. Sardinialaiset salakuljettavat juustoa usein erilaisiin juhlatilaisuuksiin.

Casu Martzun puolustajien mukaan juustoa on turvallista syödä niin kauan, kun siinä möngertävät toukat ovat vielä elossa. Jos toukat ovat kuolleet, on juusto jo liian mätää. Katso videolta, kuinka houkuttelevalta Casu Marzu näyttää:

Upotettavan Youtube-videon id

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Luulitko näitä joulun herkuiksi? Totuus paljastuu kaupan hyllyllä
Yllättävä tulos: Kuluttajaliitto selvitti, keitä ovat "temuttajat"
Kuinka nopeasti joulukinkku sulaa jääkaapissa?
Tukehtumisriski! Nappaa nämä lelut heti pois käytöstä
Helena söi yli vuoden antibiootteja ennen kuin todellinen syy lamauttavaan väsymykseen paljastui
Uutissuomalainen: Esidiabetes yleistynyt voimakkaasti lapsilla
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 16:44
    Jouluruoka

    Luulitko näitä joulun herkuiksi? Totuus paljastuu kaupan hyllyllä

  • 14:06
    Verkkokauppa

    Yllättävä tulos: Kuluttajaliitto selvitti, keitä ovat "temuttajat"

  • 11:32
    Jouluruoka

    Kuinka nopeasti joulukinkku sulaa jääkaapissa?

  • 10:01
    Takaisinvedot

    Tukehtumisriski! Nappaa nämä lelut heti pois käytöstä

  • 06:39
    Väsymys

    Helena söi yli vuoden antibiootteja ennen kuin todellinen syy lamauttavaan väsymykseen paljastui