Varmista lapsesi näkyminen pimeällä: Kaveriporukan paineessa heijastin unohtuu

Iltojen pimetessä koulumatkat tehdään yhä enenevissä määrin pimeän tai hämärän aikaan. Kunnollinen heijastin on ainoa tapa varmistaa, että autoilijat näkevät lapsen.

Heijastimen avulla kuljettaja erottaa kävelijän jopa kolme kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta liikkuvan. Liikenneturvan tarkkailujen mukaan noin joka toisella alle 14-vuotiaalla on heijastin pimeän aikaan käytössä. Ajoittain heijastimet saattavat kuitenkin jäädä, jos vaikkapa kaveriporukassa kukaan muukaan ei sellaista käytä.

– Vanhemman vastuulla on huolehtia siitä, että lapsella on heijastimet hyvin näkymässä. Heijastimen käyttöä voi edistää antamalla lapsen tai nuoren valita itse oma heijastin. Tämän päivän valikoimasta löytyy moneen makuun ja tyyliin sopiva heijastinhahmo, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen toteaa.

Heijastin tarpeen myös kaupungissa

Pimeällä katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot pikemminkin hankaloittavat kuin helpottavat havainnointia. Valtaosa autoilevista raportoikin hankaluuksista havaita ilman heijastinta kulkevia.

– Paljon palautetta tulee siitä, että sellaista, mitä ei näe, on hankala väistää. Valitettavan usein näkee alakouluikäisiä lapsia koulutiellä ilman minkäänlaisia heijastimia, ylikonstaapeli Simo Savioja Lounais-Suomen poliisilaitokselta kertoo.

Talven ja pimeän ajan aikana ajettaessa autoilevan on muistettava oma vastuunsa. Nopeuden alentaminen antaa usein tarvittavaa pelivaraa. Etenkin, jos taivaalta tulee märkää tai näkyvyys on muutoin huono, on tärkeää muistaa oikea tilannenopeus, jotta havaintojen tekoon jää aikaa esimerkiksi suojatietä lähestyttäessä.

Ei mikä tahansa lelu

Hyvä heijastin palauttaa tehokkaasti siihen osuvan auton valon takaisin kuljettajalle. CE-hyväksytyssä (EN 13356) heijastimessa on riittävästi heijastavaa pintaa ja materiaali on heijastimeksi sopiva. Useampi käytössä oleva heijastin auttaa autoilevaa havaitsemaan kävelijän paremmin.

– Kotimainen laadukas heijastin on myös erinomainen joululahjaidea, jonka saa edullisesti lähes joka kaupasta, Heiskanen vinkkaa.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat