Mainos

Varma-Sammon tappio supistui

Suomen suurin työeläkeyhtiö Varma-Sampo onnistui lähes kaksinkertaistamaan sijoitustensa tuoton viime vuonna, mutta se ei riittänyt kääntämään kokonaistulosta lähellekään voitollisia lukemia.

Toimitusjohtaja Paavo Pitkäsen mielestä sijoitusten noin 340 miljoonan euron tuotto oli "kohtuullinen" haastavilla markkinoilla, mutta pidemmän päälle alle 2 prosentin tuotto ei riitä. Koska sijoitukset eivät tuottaneet riittävästi, väli jouduttiin ottamaan puskureista, ja se painoi kokonaistulosta. Pitkänen muistutti puskureiden olevan juuri tällaista käyttöä varten. Se tiesi vakavaraisuuden laskua, mutta siitäkään ei Pitkäsen mukaan ole syytä olla huolissaan.

Noin 2,4 miljardin euron toimintapääoma on edelleen 2,1-kertainen vakavaraisuusrajaan nähden. Vuotta aiemmin luku oli 2,4.

-Kestämme merkittävän osakekurssien laskun ennen kuin olemme kriisirajoilla, hän huomautti.

Puskureiden eli toimintapääoman osuus tiedossa olevista eläkkeistä oli vuoden lopussa 15,5 prosenttia. Vaikka se on hyvin lähellä Varma-Sammolle asetettua tavoitevyöhykkeen alarajaa (15 prosenttia) ja marraskuussa käytiin jopa sen alla, Pitkänen tähdensi sen olevan järjestelmän sallimaa joustoa.

Kokonaistulos jäi runsaat 360 miljoonaa euroa tappiolle. Vuotta aiemmin tappiota kertyi hieman päälle 500 miljoona euroa. Vakuutusmaksua kertyi suunnilleen saman verran kuin vuosi aiemmin. Uusia eläkepäätöksiä tehtiin lähes 22 700 kappaletta, mikä on yli 10 prosenttia enemmän kuin vuonna 2001. Eniten lisääntyivät osa-aikaeläkkeet. Pitkänen arveli nousun johtunen osaltaan siitä, että tieto sitä koskevasta muutoksesta ei ole mennyt aivan oikeanlaisena perille.

Asiakashyvityksiin ei äkkimuutoksia


Varma-Sampo ohjaa asiakashyvityksiin 26 miljoonaa euroa. Se on 0,24 prosenttia palkkasummasta. Pitkäsen mukaan siinä on hyvä säilyttää jatkuvuus. Myös alkanutta vuotta varjostaa epävarmuus. Nyt pääomamarkkinoita sotkee mahdollinen Irakin sota.

Sijoituksista vastaava Jorma Leinonen sanoi yhtiön varautuneen siihen, että tilanne sijoitusmarkkinoilla heikkenee tai kehitys kääntyy. Hänen mukaansa yhtiö kestää osakkeiden 30 prosentin laskun eikä senkään jälkeen tilanne olisi vielä katastrofaalinen.

Vuoden lopussa Varma-Sammon sijoitussalkussa oli omaisuutta 17,8 miljardilla eurolla. Joukkovelkakirjoissa oli hieman päälle 60 prosenttia. Pitkällä aikavälillä tuottoisammaksi osoittautuneissa osakkeissa oli 17 prosenttia. Niiden osuus pieneni hieman, vaikka Varma-Sampo osti osakkeita enemmän kuin myi. Pienennys johtuu osakkeiden hintojen laskusta.

Suurin yksittäinen myynti koski Sammon osakkeita. Pitkäsen mukaan se oli riskin hajauttamista. Potin osuus koko sijoitussalkusta on nyt kaksi prosenttia. Toinen merkittävä erä on vahinkovakuutusyhtiö Ifissä, jonka suurin omistaja on Sampo. Ifin osuus Varma-Sammon sijoitussalkusta on yksi prosentti.

Osakkeiden tuotto jäi viime vuonna melkein 20 prosenttia pakkaselle.

(MTV3-STT)

(Talousuutiset 17.02.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.