Mainos

Väriä ja taidetta äidin ja kahden tyttären kodissa

Tänään vierailemme 1970-luvun lopulla rakennetussa rivitalossa ja siellä kahden tyttären ja äidin kodissa. Kodissa tehtiin täysi remontti noin puolitoista vuotta sitten.

Eteisestä sisään tultaessa käytävän molemmin puolin sijaitsevat tyttärien makuuhuoneet. Seinällä on taidekoulussa itse tehty työ. Taiteeksi voi sanoa myös kaapin ovia peittävää kollaasia joka on ihana kokoelma tunteita, elämää ja kapinamieltä.

Sisaren huoneessa on hiukan rauhallisempi tunnelma, mutta täälläkin seinän väri on itse valittu ja myös itse maalattu. Eteisen seinältä löytyvät kuvat vanhasta sukutalosta ranskassa ja asukkaan äidin tekemät ristipistotyöt. Lattialla olohuoneeseen johdattaa Virginie Loÿn tekemä mosaiikkipallo.

Taidetta olohuoneessa

Remontin yhteydessä keittiö siirrettiin pois nykyisen olohuonenurkkauksen paikalta keskelle kotia. Kaikki on yhtä avointa tilaa.

Olohuone on kuitenkin selkeä kokonaisuus. Pöytä on itse tehty ja korituolit ovat vanhat, vanhemmilta perityt. Ne on valmistettu tilaustyönä 60-luvulla Etelä-Euroopassa.

Rouvan mielestä sekä rakennuksessa että kalustuksessa täytyy näkyä muistot menneestä. Taide on myös tärkeää, sohvan yläpuolella on Viivi Varesvuon töitä ja värikäs Helmi-Riitta Honkasen geometrisillä kuvioilla leikkivä iloinen taulu.

Kerrostumien pitää näkyä

Appelsiinin värinen keittiö on kodin superyllätys. Keskellä asuntoa se loistaa iloisena ja se onkin kodin toiminnan keskus. Täällä äiti tekee ruokaa tyttärilleen ja heidän ystävilleen ja pitkä pöytä on usein täynnä väkeä. Keittiö Metsä pystyi toteuttamaan juuri oikean oranssin sävyn ja kaikki kaapit tehtiin mittatilaustyönä. Se ei kuitenkaan ollut ongelma, vaan kaikki sujui helposti ja edullisesti.

Rouva halusi jättää paikoilleen täysin ehjän vanhan tiskipöydän kolmesta hyvästä syystä: Uusi maksaa, vaikka vanha on hyvä, vanhassa on kauniit vanhat naarmut jotka tulevat uuteenkin muutamassa kuukaudessa. Hänestä kodissa ei saa olla kaikki uutta, vaan kerrostumien pitää näkyä. Hyviä syitä ja hyvä kaksialtainen tiskipöytä!

Keittiön vastakkaisella seinällä on suuri Tatjana Bergeltin taulu. Emäntä sanoo, että se on hänen toinen ikkunansa, kun hän tekee keittiössä töitä.

Huoneen nurkkaan mahtuu vielä työpistekin. Pöytä ja tuoli ovat muutamien eurojen hankintoja kierrätyskeskuksesta. Emännän ajatus kerroksellisuudesta on hurmaava. Hän sanoo, että on aina asunut kodissa, jossa sekoitetaan antiikkia, vanhoja tavaroita ja moderneja esineitä ja että ne kaikki sopivat hyvin yhteen, koska ne liittyvät kaikki hänen elämäänsä.

Uutta ja vanhaa kylpyhuoneessa

Kylpyhuone ja sauna tehtiin kokonaan uudelleen. Tärkeitä niiden suunnittelussa oli saada järjestetyksi kolme paikkaa meikkaukselle, että jokainen perheenjäsen voi rauhassa laittautua päivän rientoihin, ilman toisten hätistelyä. Vanhaa kylpyhuoneessa on rouvan äidin nuorena piirtämä kuva.

Makuuhuoneessa ovat sukupolvet läsnä monella tavalla. Vasemmalla oleva pikkupöytä on toisen isoäidin ja sen päällä korurasian ominaisuudessa on isoisän sikarilaatikko. Seinällä vartoivat enkelit olivat aina toisen isoäidin sängyn yllä, ja ne tuovat mieleen lämpimiä muistoja.

Kun vuoteessa makaa, on silmien edessä kauniita kuvia. Taulut tuovat rouvan mieleen tarinoita ja toiveita hänestä itsestään ja hänen elämästään ja antavat mielikuvituksen lentää. Sehän tauluissa onkin parasta: jokainen voi nähdä niissä omat tarinansa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.