Varhaisperunoita juhannukseksi? Ämpärin avulla onnistut

Ämpäri, suuri ruukku tai saavi ovat hyviä alustoja perunoiden viljelemiseen kaupunkikodissakin. Ämpäriperunoista satoa voi saada jo juhannukseksi. 

Siemenperunat kannattaa laittaa itämään huhtikuussa, jos mielit varhaisperunoita jo juhannuspöytään. Ämpärissä tai kasvatussäkissä sato valmistuu 60–70 vuorokaudessa.

Yleisesti ottaen idätys ei ole välttämätöntä, mutta se nopeuttaa sadon valmistumista muutamalla viikolla. 

Aloita hankkimalla puutarhamyymälästä varhaista perunalajiketta. Laita siemenperunat itämään esimerkiksi ämpäriin, mutta älä kasaa liian isoa kasaa päällekkäin, jotta valo pääsee myös alimpiin siemenperunoihin.

Idätys kannattaa tehdä valoisassa, sillä pimeässä iduista tulee hauraampia ja helposti irtoavia. 

Idätä siemenperunoita huoneenlämmössä pari viikkoa, kunnes idut ovat kasvaneet noin sentin mittaisiksi. Istuta sen jälkeen siemenperunat suureen ämpäriin tai ruukkuun. Astian pohjassa on oltava reikä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.

Laita pohjalle soraa salaojaksi ja päälle noin 20 senttiä multaa. Laita 1–3 siemenperunaa mullan päälle asian koosta riippuen ja peitä ne kymmenen sentin multakerroksella. Kastele multa kosteaksi.

– Siemenperunalla täytyy olla tilaa kasvaa. Vaikka määrä tuntuu pieneltä, kyllä perunat sieltä kasvavat, neuvoo Pro Perunan toiminnanjohtaja Saija Peltomaa.  

Anna peruna-astioiden olla sisällä, kunnes ilmat lämpiävät. Yön perunat pärjäävät ulkona vasta, kun yöpakkaset ovat ohi. Kastele säännöllisesti.

Kun varret ovat kasvaneet 7–10 sentin mittaisiksi, lisää astiaan multaa niin, että vain latvat jäävät näkyviin. Toista multaus aina, kun varret ovat kasvaneet kymmenen senttiä, jotta perunat eivät pääse vihertymään. 

Lähde: Martat

Lue myös:

    Uusimmat