Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Mahtavia uutisia varhaisperunoista!

1:43imgKatso myös videolta ohje täydellisten varhaisperunoiden keittämiseen!
Julkaistu 06.06.2025 10:54

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Viileästä keväästä oli hyötyä ainakin perunan ystäville.

Poikkeuksellinen kevät ei ehkä ole hellinyt helteiden ja auringon ystäviä, mutta perunalle olosuhteet ovat olleet mainiot. 

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry kertoo tiedotteessaan varhaisperunan istutusten alkaneen tänä keväänä jo maaliskuun alussa. 

Luvassa erityisen maukasta varhaisperunaa

Poikkeuksellisen pitkä ja tasaisen viileä kasvukausi enteilee varhaisperunalle erityisen hyvää laatua, arvioi perunantuottaja Pontus Franzén.

– Tällaiset olosuhteet antavat odottaa erinomaista makua ja rakennetta. Toki paikalliset sääolot voivat aiheuttaa jonkin verran satovaihteluita, Franzén kertoo tiedotteessa.

Ensimmäiset perunat nostettiin tuttuun tapaan Varsinais-Suomen rannikko- ja saaristoalueilta, ja kesäkuun alussa nostoja aloitetaan jo laajasti eri puolilla maata.

Varhaisperunatilaisuuksia Varsinais-Suomessa:

• Perunafestivaali De Vita Päron Nauvossa 14.6.2025
• Silli ja uussi peruni -tapahtuma Röölässä 14.6.2025
• Neitsytperunafestivaali Turussa 13–14.6.2025
• Varhaisperunapäivä, Turun Ruokaviikot, 15.6.2025
 

"Makuelämys, jota ei voi korvata"

MTK:sta muistutetaan suomalaisen varhaisperunan ainutlaatuisuudesta. Ulkomaiset perunat voivat olla kitkerämpiä ja vetisiä, kun taas suomalainen varhaisperuna on makea, raikas ja mieto sekä suutuntumaltaan täyteläisen napakka.

Ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivosen mukaan kotimainen varhaispottu tarjoaa makuelämyksen, jota ei voi korvata tuontiperunalla.

– Kaupassa kannattaa rohkeasti kysyä perunan alkuperästä ja kannustaa kauppiasta hankkimaan laariin suomalaisia, laadukkaita varhaisperunoita. Tuore peruna menee varmasti kaupaksi ja herkkusuut kiittävät.

Lue myös: Onko peruna oikeasti terveellistä?

Tuoreimmat aiheesta

Peruna