Mainos

Varhaisperuna maistuu parhaimmalta nostopäivänä

Varhaisperuna tulee kauppoihin yleensä touko-kesäkuun vaihteessa, mutta ruokaperuna-asetuksen mukaan sitä saa myydä varhaisperunana aina syyskuun loppuun saakka. Elintarvikevirasto muistuttaa, että varhaisperuna on tuoretuote, joka tulee käyttää mahdollisimman nopeasti, mieluimmin jo nostopäivänä.

Varhaisperunalla tarkoitetaan keskenkasvuista, ohutkuorista ruokaperunaa, jonka kuori irtaantuu hankaamalla ja joka toimitetaan myyntiin varastoimatta. Tavoite on, että varhaisperunan matka pellolta pöytään kestäisi alle kaksi vuorokautta. Hyvä peruna on maukas, monipuolinen ja vähäenerginen peruselintarvike. Sadassa grammassa keitettyä perunaa on energiaa vain 80 kilokaloria.

Jos varhaisperunaa pitää kuitenkin säilyttää, se tulee pitää noin +10–14 Celsiusasteen lämpötilassa ja valolta suojattuna. Pimeässä säilyttäminen estää perunoiden vihertymisen. Vihertyneitä perunoita ei ole suositeltavaa syödä. Aivan pieniä, peukalonpään kokoisia varhaisperunoita ei niinikään suositella syötäväksi.

Eniten viljelty varhaisperunalajike Suomessa on Timo. Sen viljelyala on 86 prosenttia tuotantopinta-alasta, seuraavina tulevat Siikli, Timate ja Amatzone.

(MTV3-Finfood)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.