Varhaiskaalikeitto ja raparperikiisseli 5.6.2000

toim. Kati Nappa

1 varhaiskaali
3-4 porkkanaa
3-5 varhaissipulia varsineen
4-5 perunaa
300 g porsaan tai
nauta-sikajauhelihaa
tilkka öljyä
1-1,3 l vettä tai kasvis- tai lihalientä
mustapippuria myllystä
vähän oreganoa tai meiramia
persiljaa

Paloittele kaali, viipaloi porkkanat ja sipulit sekä kuutioi perunat.Lorauta paksupohjaisen kasarin pohjalle vähän öljyä ja paista jauheliha kevyesti. Lisää porkkanapennit, kaalisilppu ja sipulin valkeat osat. Kuullota hetki. Lisää kiehuva neste. Kuumenna kiehuvaksi ja kaada joukkoon perunakuutiot. Mausta mustapippurilla ja osalla yrteistä.

Anna kiehua miedolla lämmöllä 20-30 min eli kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Tarkista maku ja lisää hienonnettu persilja sekä tarvittaessa vielä tuoretta oreganoa, meiramia tai vähän kynteliä. Tarjoa keiton kanssa ruisleipää. Voit käyttää keiton liemenä myös maitoa.

Käytä mausteeksi silloin mustapippuria ja laakerinlehteä, jätä perunat pois ja suurusta liemi vehnäjauhoilla.

Raparperiaika on parhaimmillaan. Pakasta sitä paloina tai hillokkeena, kuivaa niputettuina pitkinä suikaleina, keitä mehua, hilloa, marmelaatia tai chutneya ja nauti raparperipiirakoista, -kiisselistä ja -keitosta nyt kun satoa tulee runsaasti.

Raparperikiisseli


2 1/2-3 dl raparperipaloja
1/2 l vettä
1/2-3/4 dl sokeria

Suurustamiseen:


1/2 dl vettä
2-3 rkl perunajauhoja

Kuori raparperit ohuelti ja leikkaa pieniksi paloiksi. Lisää ne ja sokeri kiehuvaan veteen ja keitä pehmeiksi. Sekoita vesi ja perunajauhot.

Vedä kattila levyltä syrjään. Lisää suurus ohuena nauhana samalla sekoittaen. Nosta takaisin levylle ja anna pulpahtaa samalla sekoittaen, ettei synny kokkareita.

Kaada kiisseli vadille jäähtymään ja ripottele pinnalle vähän sokeria, ettei pinta kuorru. Tarjoa haalea kiisseli maidon, jäätelön tai vatkatun vaniljakastikkeen kera. Jos teet raparperikeittoa, vähennä perunajauhojen määrä 1-2 rkl:aan

Lue myös:

    Uusimmat