Väreillä on voimakas vaikutus – näin valitset oikein

Kodin ilmettä ja tunnelmaa on helppo muuttaa maalaamalla. Maalaaminen on suhteellisen edullista, nopeaa ja lisäksi kivaa. Mutta kuinka valita oikean värinen maali?

Pienestä värimallista on vaikea sanoa, onko maali juuri oikean värinen haluttuun huoneeseen, siksi värin valinta tulee aina tehdä siinä tilassa, joka aioitaan maalata. Värit vaikuttavat voimakkaasti huoneen tunnelmaan ja asukkaiden viihtyvyyteen.

Maalin valintaan vaikuttavat monet tekijät. Ennen värin valintaa kannattaa kartoittaa muutama tärkeä seikka ja kun kartoitus on tehty, maalaa tarvittaessa koealue.

Huoneen koko

Ensimmäisenä tulisi päättää millaista tyyliä ja tunnelmaa huoneeseen haetaan. Jos huone on pimeä ja sinne halutaan mahdollisimman paljon valoa, valitaan vaaleita sävyjä. Jos taas huone on suuri ja sinne halutaan kodikkaampaa tunnelmaa, valitaan tunnelmallisia, tummempia sävyjä. Huoneen kokonaisuus ratkaisee myös tunnelman. Jos huoneessa on paljon yksityiskohtia ja sisustusesineitä, voi jokin neutraali väri tasapainottaa tilaa.

Valo

Valolla on suuri merkitys millaisena väri toistuu huoneessa. Luonnonvalo ja valaistus voivat muuttaa väriä huomattavasti tummemmaksi tai vaaleammaksi kuin miltä se näyttää värimallissa.

Valon tulosuunta muuttaa myös väriä. Jos valo tulee pohjoisen ja idän puolelta, valitse huoneeseen lämpimiä ja vaaleita sävyjä. Jos valo taas tulee etelän ja lännen puolelta, valitse kylmiä ja tummia sävyjä.

Vuodenaika

Luonnonvalo näyttää erilaiselta myös eri vuodenaikoina. Talvella valo on sinisempää ja kesällä keltaisempaa.

Kiilto

Maalin kiiltoaste vaikuttaa värin syvyyteen huomattavasti. Täysin matta väri ei heijasta valoa suoraan katsojan silmiin ja näyttää siksi vaaleammalta. Kiiltävässä maalissa taas värit näyttävät syvemmiltä ja kirkkaammilta.

Jos olet kartoituksen jälkeen vieläkin epävarma valinnastasi, maalaa ensin vain yksi seinä valitulla värillä. Katsele sitä muutama päivä ja tee päätös loppuhuoneen maalaamisesta vasta miettimisen jälkeen.

Ja vaikka kuinka otat kaikki muuttujat huomioon, voi silti mennä metsään, mutta ainahan voi maalata uudestaan.Lue myös:

    Uusimmat