Vapaaehtoiset vievät vauvanukkeja muistisairaille vanhuksille – koskettava reaktio: ”He ovat sisimmissään edelleen äitejä ja isiä”

7:42
Videolla kerrotaan, miten tavallisen hajamielisyyden erottaa muistisairaudesta.

Yhdysvaltalainen voittoa tavoittelematon järjestö on lahjoittanut vuodessa yli 300 nukkea muistisairauksista kärsiville vanhuksille, kertoo The Washington Post. Järjestön työntekijät ovat todistaneet omin silmin, että vauvanuket ovat nostaneet muistisairaiden mieliin hyviä muistoja.

Idea nukkejen antamisesta muistisairaille vanhuksille sai alkunsa lähes 15 vuotta sitten, kun yhdysvaltalainen Sandy Cambron huomasi anoppinsa Pearl Walkerin muuttuneen hoitokotiin muutettuaan. Alzheimerin taudista kärsivästä naisesta oli tullut vetäytynyt ja hiljainen.

Mikään ei tuntunut auttavan Pearlia – eivät kuvat, eivät vanhat tarinat. Yhtenä päivänä Sandy sai lelukaupassa idean. Hän osti anopilleen vauvanuken. Kenties se herättäisi Alzheimer-potilaassa tunteen, että hän huolehtii taas jostakusta.

Suunnitelma toimi odotettuakin paremmin.

– Hän alkoi jälleen puhua eikä mennyt mihinkään ilman nukkea, Sandy sanoo The Washington Postille.

Vuosi myöhemmin rakastettu nukke haudattiin Pearlin kanssa. Idea jäi kuitenkin elämään, ja nyt nukkeja on jaettu jo sadoille muistisairaille vanhuksille.

Vauvanuket herättävät mukavia muistoja


Jos video ei näy, voit avata sen tästä.


Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Kuolleen anopin nimeä kantava Pearl’s Memory Babies on voittoa tavoittelematon järjestö. Se on lahjoittanut reilussa vuodessa yli 300 nukkea hoitokodeissa eläville muistisairaille ikäihmisille Kentuckyn ja Indianan osavaltioiden alueella.

Muistisairaiden vanhusten reaktio vauvanukkeihin on ollut pakahduttavaa katsottavaa.

– Jotkut ihmiset itkevät, kun ojennat heille vauvan. Vaikka emme tiedä tarkkaan, mitä he ajattelevat, näemme, että nuket ovat auttaneet tuomaan takaisin jonkinlaisia mukavia muistoja, Sandy sanoo.

Vaikka dementia vie muistot, se ei ryövää kykyä rakastaa, sanoo kentuckylaisen palvelukodin markkinointi- ja kehitysjohtaja Elise Hinchamn lehdelle.

– He ovat sisimmissään edelleen äitejä ja isiä, Hinchman sanoo.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja