Vapaa-ajan asuntojen murrot lisääntyneet huimasti!

Vapaa-ajan asuntoihin tehdään entistä enemmän murtoja. Jos et itse pääse säännöllisesti käymään, kysy naapurilta apua.

Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa vapaa-ajanasuntojen murroista on tehty poliisille rikosilmoituksia jo selvästi enemmän kuin viime vuonna tähän samaan aikaan, ilmenee Poliisiasiain tietojärjestelmästä.

Esimerkiksi Uudellamaalla vapaa-ajan asuntojen murtoja on ilmoitettu poliisille tänä vuonna jo kaksi kertaa niin paljon kuin viime vuonna samaan aikaan. Jo vuosi 2013 oli Uudellamaalla mökkimurtojen synkkä vuosi, sillä poliisille tehtiin ilmoituksia yhteensä 164, kun niitä vuonna 2012 oli 95.

Lukitus ja valvonta kuntoon

Moni saattaa huomata murtovarkauden vasta pitkähkön ajan kuluttua. Siksi vapaa-ajan asunnon lukitus täytyy pitää kunnossa ja esimerkiksi naapurien kanssa kannattaa sopia valvonnasta niinä aikoina, kun mökillä ei olla, LähiTapiola muistuttaa.

Teknisempiä keinoja ovat hälyttimet ja esimerkiksi liiketunnistimella toimivat valot. Joskus murron voi estää myös näyttämällä, ettei varastettavaa ole eli jättämällä vaikkapa ikkunaverhot auki.

– Murtohälyttimien asentaminen, hyvä valaistus ja lukitus ovat tehokkaita keinoja estää varkauksia. Toki joskus voi olla parempi jättää verhot auki ja kaappien ovet auki, jos mökkiä ei käytä talviaikaa. Kun varkaat näkevät, että varastettavaa ei ole, voi jo se estää murron. Tämä riippuu tietysti paljon siitä, minkä tasoisesta vapaa-ajan asunnosta on kyse, LähiTapiolan korvauspäällikko Jussi Korpelainen muistuttaa.

Perusturva järkkyy

Moni kesämökkiläinen saattaa ajatella, ettei omalla mökillä ole mitään vietävää. Varkaiden logiikka voi kuitenkin olla hyvin toisenlainen.

– Kannattaa muistaa myös se, että murtoihin liittyy aina turvallisuuden tunteen järkkyminen. Vapaa-ajan asunnon voi suojata hyvin jo peruskeinoilla, kuten hyvällä lukituksella. Esimerkiksi murtohälytin tuo kuitenkin merkittävää lisäturvaa varsinkin silloin, jos välimatka kodin ja vapaa-ajan asunnon välillä on pitkä ja vapaa-ajan asunto pitkiäkin aikoja käyttämättömänä, Korpelainen sanoo.

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat