Vanhus kärsi pahoista alavatsakivuista – ohutsuolen puhkaissut kalanruoto löytyi leikkauksessa

Herkkä vatsa? Vältä näitä ruoka-aineita 3:25
Myös ärtyvän suolen oireyhtymä voi aiheuttaa vatsakipuja. Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä ruoka-aineita herkkävatsaisen kannattaisi välttää.

Japanilaismiehen syömällä aterialla oli olla kohtalokkaita seurauksia, kun kalanruoto puhkaisi miehen ohutsuolen.

The New England Journal of Medicine -julkaisussa ilmestynyt tapausraportti kertoo varoittavan esimerkin siitä, mitä voi tapahtua, jos syö kalaa varomattomasti. Japanilainen 73-vuotias mies joutui leikkaukseen nieltyään kalanruodon. Suolistoon päädyttyään ruoto oli puhkaissut miehen ohutsuolen.

Vastaavat tapaukset ovat harvinaisia. Tyypillisempää on, että kalanruoto juuttuu ihmisen kurkkuun.

Kuvaus paljasti suolen puhkaisseen ruodon

Kuumeinen japanilaismies oli hakeutunut päivystykseen pahojen alavatsakipujen vuoksi. Hän kertoi lääkäreille syöneensä päivää ennen kipujen ilmaantumista keltapyrstöpiikkimakrillia, jota käytetään ruokakalana Japanin lisäksi esimerkiksi Euroopassa.

Tietokonekerroskuvaus paljasti, että miehen ohutsuolen oli puhkaissut viivamainen suuritiheyksinen asia. Toisin sanoen jokin suuresti pieneltä luulta näyttävä oli juuttunut miehen suolistoon.

Leikkauksessa lääkärit löysivät kaksisenttisen kalanruodon, joka oli lävistänyt miehen ohutsuolen. Ruoto onnistuttiin poistamaan ja miehelle annettiin antibiootteja. Kahdeksan päivän päästä mies kotiutettiin.

Tavallisesti ruoto juuttuu kurkkuun

Ihmiset nielevät kalanruotoja jatkuvasti, mutta nämä vierasesineet aiheuttavat harvoin vahinkoa sisäelimille. Useimmiten ruoto kulkeutuu ruoansulatuskanavan läpi viikon kuluessa, kerrotaan Indian Journal of Radiology and Imaging -julkaisussa vuonna 2011 ilmestyneessä tutkielmassa. Samaan hengenvetoon tutkielman kirjoittajat muistuttavat, että joskus kalanruodon nieleminen voi johtaa komplikaatioihin. Tämän vuoksi tietoisuus epäspesifisistä oireista on tärkeää.

Tyypillisintä on, että kalanruoto juuttuu ihmisen kurkkuun. Kurkkuun juuttunut ruoto voi aiheuttaa kurkussa kutittavaa ja pistelevää tunnetta, terävää kipua, arkuutta, yskää, nielemisvaikeuksia ja -kipuja sekä verenvuotoa, kertoo Healthline.

Kokonaisina tarjoittuihin kaloihin liittyy suurin riski

Kokonaisina tarjoiltuihin kaloihin liittyy suurin ruotojen nielemisen todennäköisyys. Ruotoja on vaikea poistaa kokonaan esimerkiksi hauesta, karpista, taimenista ja lohesta.

Hammasproteeseja käyttävät ovat suuremmassa riskissä kalanruotojen nielemiseen, sillä he eivät välttämättä tunne ruotoja syödessään. Muita riskiryhmään kuuluvia ovat ikäihmiset, lapset ja humalaiset.

Ruotojen nielemistä voi välttää ostamalla kalafileitä kokonaisten kalojen sijaan, syömällä pieniä suupaloja kerrallaan ja syömällä hitaasti.

Lue myös:

    Uusimmat