Irronnut hammasproteesi aiheutti järkyttävät oireet – lääkäreillä kesti yli viikko huomata virheensä

Tiesitkö? Hammaspaikkojakin pitää uusia 2:49
Tiesitkö, että hammaspaikkojakin pitää uusia?

Hammasproteesi jäi kahdeksaksi päiväksi irralleen 72-vuotiaan miehen elimistöön kirurgisen operaation seurauksena. Muiden muassa The Guardianin sekä CNN:n uutisoima tapaus muistuttaa, että lääkäreiden tulisi poistaa hammasproteesit aina ennen leikkaukseen ryhtymistä ja kuunnella tarkkaan potilaidensa oireita.

BMJ Case Reports -julkaisussa ilmestynyt tapausraportti kertoo 72-vuotiaasta miehestä, jonka hammasproteesi irtosi pienessä leikkauksessa. Miehen vatsanpeitteistä poistettiin hyvänlaatuinen kasvain. Lääkäritiimi ei ollut ottanut miehen tekohampaita pois ennen nukutusta.

Kuusi päivää myöhemmin mies joutui tulemaan päivystykseen. Hän kertoi suun verenvuodosta sekä hengitys- ja nielemisvaikeuksista. Mies ei ollut kyennyt syömään kiinteää ruokaa leikkauksen jälkeen.

Lääkärit eivät kyenneet diagnosoimaan syytä ongelmien takana verikokeista ja rinnan röntgenkuvauksesta huolimatta. Mies lähetettiin kotiinsa mukanaan resepti suuveteen, antibiootteihin ja steroideihin. Hänellä epäiltiin olevan alahengitystieinfektio ja kipuja leikkauksessa asetetun hengitysputken asentamisesta.

Oireet jatkoivat pahenemistaan

Kaksi päivää myöhemmin mies palasi päivystykseen. Oireet olivat pahentuneet, eikä hän ollut kyennyt ottamaan lääkitystään nielemisvaikeuksien vuoksi, mies kertoi käheytyneellä ja hengästyneellä äänellä. Potilas yski verta ja tarvitsi lisähappea.

Tällä kertaa lääkärit epäilivät keuhkotulehdusta. Mies lähetettiin jatkotutkimuksiin silmä-, korva- ja kurkkutauteihin erikoistuneelle lääkärille.

Koska erikoislääkärit eivät löytäneet ongelmia miehen kurkun takaosasta tai imusolmukkeista, he jatkoivat tutkimuksia työntämällä ohuen putken miehen sisään tämän nenän kautta. Lääkäreiden yllätykseksi tämä paljasti metallisen laatan, joka peitti miehen äänihuulet.

Kun lääkärit kertoivat miehelle löydöksestään, potilas kertoi hukanneensa hammasproteesinsa kahdeksan päivää sitten leikkauksen yhteydessä. Proteesiin kuului metallinen runko ja kolme etuhammasta. Ne olivat juuttuneet miehen äänihuuliin, mikä aiheutti sisäistä verenvuotoa ja turvotusta.

Kritiikkiä lääkäreille

Lääkäreitä kritisoidaan raportissa, koska he eivät kiinnittäneet huomiota miehen nielemisongelmiin, vaan keskittyivät verikokeiden ja röntgenkuvausten tuloksiin. Irronnut hammasproteesi oli hukassa miehen elimistössä kahdeksan päivää ennen kuin se havaittiin.

Hammasproteesi onnistuttiin poistamaan, mutta operaatio ei välittömästi auttanut miehen oireisiin. Mies palasi sairaalaan vielä neljästi kotiuttamisensa jälkeen, sillä hän yski verta. Verenvuoto oli niin runsasta, että miehelle tehtiin vielä kaksi leikkausta ja verensiirtoa. Lopulta noin kuukauden kuluttua mies parantui.

Hammasproteesit otettavat pois nukutuksen ajaksi

Potilasraportin kirjoittanut Harriet Cunniffe brittiläisestä James Pagetin yliopistollisesta sairaalasta muistuttaa lääkäreitä, että hammasproteesien jättäminen potilaan suuhun nukutuksen ajaksi on riski potilaalle. Hammasproteesit olisikin aina poistettava ennen hengitysputken asentamista potilaalle.

Lisäksi potilaan hammasproteeseista tulisi raportoida selkeästi ennen ja jälkeen operaation.

Lue myös:

    Uusimmat