Vanhoja pelikonsoleita keräävä Ari ei innostu uutuuspeleistä: ”Samoja on pelattu huonommalla grafiikalla jo 20 vuotta”

Retropelikeräilijän mukaan uudet pelit harvoin enää säväyttävät.

Klaukkalalainen retrolaitteita ja -pelejä keräilevä Ari Tommiska on pelannut kaikilla yleisimmillä pelikonsoleilla, joita markkinoilla on nähty. Varsinaista kaikkien aikojen suosikkia on kuitenkin hankala nimetä.

– Mulla on aina ollut mahdollisuus käyttää kaikki pelikonsoleita, joten mulla ei ole ollut tarvetta erotella niitä.

Parhaillaan markkinoilta löytyy konsoleita eri valmistajilta. Näiden joukosta sen sijaan löytyy yksi ylitse muiden.

– Sonyn PlayStation 4 on uusista konsoleista semmoinen, joka jostain syystä on mun mielestä nyt paras.

Pelikonsolit ovat käyneet historiansa aikana huiman muutoksen läpi, mikä viehättää myös Tommiskaa. Ensimmäisistä tekstiseikkaluista onkin tultu pitkä matka nykyisiin pelikonsoleihin, joissa grafiikka, äänimaailma ja nopeus ovat kehittyneet hurjaa tahtia.

– Nykyään on sadan tuuman projektoriruutu ja hifi-laitteet. Seikkailupeleihin imeytyy jo niin mukaansa, että elementit alkavat olla kunnossa.

Yksi asia ei kuitenkaan ole muuttunut.

– Kaikki on nykyisin laajempaa ja hienompaa, mutta samoja pelejä vähän huonommalla grafiikalla on pelattu jo viimeiset 20 vuotta.

– Tavallaan kaikki pelit on jo keksitty. Harvoin tulee enää ahaa-elämyksiä vastaan.

Vanhemmista retropeleistä Tommiska ei varsinaisesti kaipaa mitään, mutta uusia pelikokemuksia on hankala verrata tunteeseen, joka syttyi aikoinaan ensimmäisiä pelikonsoleita kokeillessa. 

– Kaikki on nykyään isoa ja laajaa, mutta siitä puuttuu se henkilökohtaisuus, jota oli alkuperäisissä pelikonsoleissa. Samanlaista iloa ei saa enää irti.

– Kun käytin silloin aikanaan 80-luvun alussa pioneerina näitä laitteita, niin siinä oli jotain – ehkä juuri sitä pioneerihenkeä.


Nostalgiaa! Muistatko vielä näitä vanhoja pelikonsoleita?


Lue myös:

    Uusimmat