"Vanhempien on syytä skarpata" – lapset voivat tehdä älylaitteilla muutakin kuin pelata ja katsoa lastenohjelmia

Lasten älylaitteiden käyttöä ei tulisi valvoa sekunttikellon kanssa, vaan opettaa lapsille sopivat hetket laitteiden käytölle päivän aikana.

Huomenta Suomessa keskusteltiin torstaina 3. elokuuta siitä, miten vanhempien tulisi suhtautua lastensa älylaitteiden käyttöön. Asiasta keskustelemassa olivat viestintäkonsultti Satu Irisvik ja näyttelijä Sanna Stellan.

Lapset käyttävät nykyään paljon erilaisia älylaitteita ja vanhemmat ovat huolissaan siitä, että pitäisikö laitteiden kanssa vietettyä aikaa seurata.

Irisvik on kirjoittanut kirjan ”Kuinka kasvattaa diginatiivi”, johon on kerätty useita tarinoita lasten kasvattamisesta älylaitteiden käyttäjiksi.

Kirjan tärkein viesti Irisvikin mukaan on se, että digitalisaatio on tulevaisuudessa todella iso osa kaikkien arkea.

– Alle kahdeksan vuotiaat diginatiivit ovat aktiivisesti mukana digitalisoituneessa maailmassa ja elävät arkielämää älylaitteiden kanssa ihan toisella tavalla kuin vanhempansa, Irisvik toteaa.

Tällä hetkellä diginatiivien lapsien vanhemmilla on pelko siitä, että lapset vaurioituvat ja sokeutuvat laitteita käyttäessään, ja että heille tapahtuu jotain pahaa. Irisvik näkee digitalisaation kuitenkin positiivisena asiana.

– Siihen pitää tutustua, jotta lasta voi rajoittaa järkevästi ja kohtuullisesti, Irisvik kertoo.

Näyttelijä Sanna Stellan pohtii, että hänen 5- ja 8-vuotiaat lapsensa viettäisivät älylaitteen parissa varmasti koko päivän, ellei heidän aikaansa rajoitettaisi.

Irisvik kuitenkin muistuttaa, että laitteiden parissa käytetyn ajan mittaamisen sijaan tärkeämpää on kiinnittää huomiota siihen, milloin laitteita päivän aikana käytetään.

– Kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa, ei saa käyttää. Ruokapöydässä ei saa käyttää. Kun kavereita tulee kylään, ei alkuun saa käyttää, Irisvik sanoo.

Lapset kuitenkin voivat tehdä älylaitteella paljon muutakin kuin pelailla ja katsella ohjelmia. Irisvikin mukaan vanhempien on syytä skarpata ja ohjata lasta tekemään älylaitteella muitakin asioita.

Voit katsoa haastattelun ja koko Huomenta Suomen jakson Katsomosta tästä linkistä.


***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja