Mainos

Vanhemmat tukistivat ylivilkasta lasta – oikeus piti pahoinpitelynä mutta jätti ilman rangaistusta

Helsingin käräjäoikeus katsoi noin 40-vuotiaiden vanhempien syyllistyneen ylivilkkaan lapsensa pahoinpitelyyn, mutta jätti heidät rangaistukseen tuomitsematta.

Oikeuden mukaan isä oli tarttunut 4–6-vuotiasta poikaa niskahiuksista kiinni, tukistanut ja tarttunut korvasta kymmenkunta kerta vuosina 2014–15.

Äidin katsottiin tehneen pojalle ruumiillista väkivaltaa kaksi kolme kertaa. Kyse oli korvasta tarttumisesta, jossa hiuksia saattoi jäädä väliin.

Juttu tuli poliisille ja oikeuteen lastensuojelun kautta. Poika oli kertonut videolle, että häntä oli revitty tukasta monta kertaa ja se oli sattunut. Poika kertoi itkeneensä.

Isä ja äiti myönsivät

Sekä isä että äiti myönsivät menettelyn. Äiti kertoi pojan olevan ylivilkas ja kärsivän diabeteksesta. Äidin mukaan hän oli tarttunut korvasta pysäyttääkseen pojan vauhdin.

Äidin mukaan poika oli saattanut juosta huoneistoa ympäri, riehunut ja raivonnut, jos ei saanut haluamaansa suklaakeksiä.

Äidin mukaan hän ei ollut tiennyt pysäyttämiskeinoa laittomaksi ja että hän oli muuttanut toimintaansa sen jälkeen. 

Isän mukaan ajat olivat olleet vaikeita, kun avioerokin oli vireillä. Äiti kertoi väsymyksestä. Perheen toinen lapsi oli 2-vuotias ja perheeseen kuului myös kaksi muuta, vanhempaa lasta.

Äiti kertoi valvoneensa öisin ja olleensa väsynyt.

"Ei tarkoitus aiheuttaa kipua"

Oikeus totesi, että vanhempien tarkoitus ei ollut aiheuttaa kipua, vaan pysäyttää levoton ja rauhaton lapsi, joka ei kuunnellut puhetta.

Käräjäoikeus piti tavoitetta hyväksyttävänä. Vanhemman on joskus rauhoitettava lastaan. Menettely kuitenkin loukkasi pojan ruumiillista koskemattomuutta ja vanhemmat katsottiin syyllisiksi pahoinpitelyyn.

Oikeuden mukaan vanhempien syyllisyys oli alhainen ja teot objektiivisesti arvioiden vähäisiä, vaikkakaan ei hyväksyttäviä. Kun ristiriitoja oli käsitelty lastensuojelussa ja vanhemmat olivat muuttaneet toimintatapojaan, käräjäoikeus jätti heidät rangaistukseen tuomitsematta.

Äiti määrättiin maksamaan pojalle kivusta ja särystä korvausta 250 euroa ja isän on maksettava 400 euroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.