Vanha piha remonttiin: ”Koko pihaa tarvitsee harvemmin uusia”

Lämpötilojen kohotessa piha alkaa pikku hiljaa heräämään talviuniltaan. Hiveleekö näky silmiäsi vai tekeekö mielesi ennemmin vetää verhot eteen?

Oman pihan remontointi kiinnostaa ihmisiä aina vain enemmän. Televisiossa pyörii vuoden ympäri pihanmuutosohjelmia, jotka siivittävät ideoimaan, mitä oma piha voisi parhaimmillaan olla.

Jos lumen alta kuoriutuu kuitenkin läikikäs nurmikko, parhaat päivänsä nähneet pihakalusteet ja karunnäköiset perennapenkit, on aika tarttua lapionvarteen – ja lyijykynään.

Vanhan pihan korjaustyöt kannattaa aloittaa ajoissa, jotta parhaista kevätsäistä pääsee nauttimaan mahdollisimman pian.

Muutos alkaa suunnitelmasta

Oli kyseessä mökin tai oman kodin piha, muutostyöt alkavat aina hyvästi suunnitelmasta.

Viihtyisä piha syntyy ulkotilojen muodostamasta kokonaisuudesta: yleisilme on siisti ja istutusalueet ovat hoidetut ja selkeät.

– Aina pihalle ei tarvitse tulla kaivinkoneiden ja pihasuunnittelijan kanssa. Koko pihaa tarvitsee harvemmin uusia, muistutti maisemasuunnittelija Eva Wuite Helsingin Messukeskuksen Kevätmessuilla.

Vanhalle pihalle eri toimintojen paikat löytyvät kyllä – huomioon tulee ottaa ainakin auringon suunta ja kulkureitit.

– Viihtyisällä mökkipihalla esimerkiksi ruokailuryhmä ei ole huussin ja varaston vieressä, huomautti Wuite.

"Asukkaan näköinen piha"

Toimiva piha saadaan sillä, että eri toiminnoille löytyy omat paikkansa.

Valmiita istutusalueita voi kunnostaa, laajentaa tai supistaa. Kalusteita, aitoja ja terasseja maalata tai korjata. Jo pienillä kunnostustöillä saa kunnon kasvojenkohotuksen.

Tärkeintä on miettiä, minkälainen piha olisi juuri oman näköinen. Piha ei saa olla myöskään liian työläs – kukaan ei halua stressata ulkotöistä. 

Lue myös:

    Uusimmat