Kotoisa-ohjelmassa päästään seuraamaan, kuinka pieni ja kapea keittiö muuttuu toimivammaksi. IKEA tarjoaa käytännöllisiä ratkaisuja kaikenkokoisiin keittiöihin.
Kotoisa-ohjelman seitsemännellä kaudella uudistetaan jälleen suomalaisten koteja ja pihoja. Kauden yhdeksännessä jaksossa seurataan epäkäytännöllisen ja ahtaan keittiön muodonmuutosta toimivammaksi. Tyylikäs lopputulos on Kotoisan tiimiin kuuluvan sisustussuunnittelija Seija Strandin käsialaa.
Keittiön neliöt pysyivät ennallaan, mutta tilasta saatiin avaramman tuntuinen ja sen toiminnallisuutta parannettiin. Radikaalein muutos oli niemekkeen vaihtaminen pienempään saarekkeeseen, mikä toi keittiöön uuden kulkuväylän ilman, että säilytystilasta tarvitsi tinkiä.
– Seija oli miettinyt kokonaisuuden tosi tarkasti, ja käynyt toki myös suunnittelijoidemme kanssa läpi, millaiset ratkaisut ovat mahdollisia ja millaiset eivät, IKEA Suomen tuoteryhmäpäällikkö Kaisa Tuominen kertoo.
Kohteeseen valittu METOD-keittiö on omiaan pieniin neliöihin, sillä se on suunniteltu tilaa säästäväksi. Matala, vain 8 cm korkea sokkeli sekä peräti 37 cm syvät yläkaapit maksimoivat säilytystilan. Keittiössä hyödynnettiin myös kuutioajattelua: korkeat kaapistot ulottuvat aivan katonrajaan asti, jolloin jokainen sentti on käytössä.
Rauhoita pöytätila
Pieneen keittiöön tuotiin avaruutta vaaleilla pinnoilla. Kaikille pöytätasoille ja saarekkeeseen valittiin vaaleaa, marmorikuvioista kivitasoa. Sama kuvio toistuu välitilan seinälevyissä, mikä vahvistaa keittiön yhtenäistä ilmettä.
Marmorikuvioidut tasot yhdistyvät kauniisti beigeen UPPLÖV-etusarjaan. Sen muotokieli on selkeä, ja alumiiniset vetimet sulautuvat oviin huomaamattomasti. Integroidut kodinkoneet tukevat harmonista kokonaisuutta.
Kahvinkeittimelle ja muille pienille kodinkoneille on paikka kaapissa, sillä pieni keittiö tuntuu avarammalta, kun pöytätasot pysyvät tyhjinä.
– Aamiaiskaappi on hyvä vaihtoehto pöytätilan rauhoittamiseen. Korkeaan kaappiin mahtuu useampikin kodinkone, ja sisään voi laitattaa sähköt ammattilaisen avustuksella, Tuominen vinkkaa.
Tehokkaita säilytysratkaisuja
Alakaappien kohdalle valittiin vetolaatikot kahden jaolla, eli niissä on kaksi korkeaa laatikkoa päällekkäin, mikä selkeyttää keittiön ulkoasua. Alalaatikoiden etuna on myös se, että koko sisällön näkee helposti, eikä tavaroita tarvitse kaivella kaapin perältä.
– Korkeita laatikoita tarvitaan esimerkiksi kattiloille sekä kauraryyneille ja jauhoille, mutta isojen laatikoiden sisään saa myös pienempiä piilolaatikoita. Siten saadaan hyödynnettyä koko tila laatikon sisältä, Tuominen kuvailee.
Kiinteiden ratkaisujen ohella METOD-kaappeihin ja -laatikoihin on saatavilla monipuolisesti erilaisia sisusteita ja tilanjakajia, joiden avulla säilytystilaa voi optimoida juuri omille astioille sopivaksi. Kun kaikelle on keittiössä oma selkeä paikkansa, on ruoanlaittokin helpompaa. VARIERA-sarjan upotettavan hyllyn avulla saa vaikka erilaiset lasit päällekkäin, eikä kaappiin jää hukkatilaa.
Pienessä keittiössä voi hyödyntää myös seinäpinta-alaa erilaisin tangoin ja lokeroin.
– Maustepurkit ja öljypullot voi puolestaan asetella tarjottimelle. Tuo kauniisti esille se, mitä et voi piilottaa, Tuominen kannustaa.
Mieti käytännön kautta
Uutta keittiötä suunnitellessa kannattaa miettiä tarkoin omia tarpeita. Millaisia astioita kotona käytetään, mille kaikelle tarvitaan tilaa? Kannattaa myös rohkeasti kyseenalaistaa totuttuja käytäntöjä.
– Moni ajattelee, että lasit kuuluu säilyttää yläkaapissa, vaikka nehän voisivat olla vetolaatikossa.
Keittiön toimivuus rakentuu ennen kaikkea eri toimintojen harkitusta sijoittelusta, sillä arjen sujuvuus ratkaisee. Onko jääkaapin läheisyydessä tarpeeksi laskutilaa ostoksille? Sujuuko pesukoneen täyttäminen mukavasti? Mahtuvatko laatikot ja ovet varmasti aukeamaan? Pientä keittiötä suunnitellessa mitat kannattaa ottaa huolellisesti – jopa sentin tai kahden vinous seinässä voi vaikuttaa yllättävän paljon.
Tarkkojen mittojen lisäksi remonttia suunnitellessa tarvitaan ymmärrys tilasta. Voiko vesipistettä siirtää, missä kohtaa on ikkuna ja missä patteri? Kaikki tämä luo raamit sille, mitä voi tehdä ja mitä ei.
Nykyaikaisessa keittiössä huolehditaan tietysti myös toimivista kierrätysratkaisuista. Jätteiden lajittelu helpottuu, kun roskille ja kierrätykselle on omat selkeät paikkansa, joko keittiössä tai jossain lähettyvillä. Tämäkin kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa.
Jos Kotoisan tiimi ei satu olemaan käytettävissä, IKEA-keittiösuunnittelupalvelu auttaa toteuttamaan omat keittiöunelmat.