Valvira: Vanhustenhuollossa liikaa puutteita – emme pysty valvomaan

Valvira on käynnistänyt valvontatoimet vanhuspalvelun selvityksen perusteella. Puutteita on niin monessa ympärivuorokautisessa hoitoyksikössä, että kaikkia ei pystytä valvomaan.

MTV Uutiset kertoi tammikuussa, että joka viidennessä ympärivuorokautisessa hoitopaikassa ei ollut tarpeeksi hoitajia vanhusta kohden.

Näitä yksiköitä on 300, joista 167 julkisia ja 127 yksityisiä hoitopaikkoja.

Ylitarkastaja Elina Uusitalon mukaan huonot tulokset yllättivät viranomaiset.

– Koska puutteita on näin monessa paikassa, niin tuntuu mahdottomalta, että hoitajamitotus saataisiin kuntoon ennen vanhuspalvelulain voimaantuloa, toteaa Uusitalo.

Valvira julkaisee "mustan listan" 

Viranomaiset hakevat valvonta-apua myös julkaisemalla keväällä "mustan listan",  josta hoitajat ja omaiset voivat katsoa hoitopaikan mitoituksen ja tilanteen. 

Pitkällisen poliittisen väännön jälkeen hoitajamitoitusta ei kirjattu lakiin. Sen sijaan poliitikot totesivat, että jos yhdessäkin yksikössä on vanhuspalvelulain voimaantulon jälkeen vähemmän kuin yksi hoitaja kahta vanhusta kohden, niin sitten mitoitus kirjataan lakiin.

 – Julkaisemme nämä yksiköt, jotka alittavat 0,5 hoitajaa ja annamme sitten vielä ohjeistusta tästä mitoituksesta, kertoo Uusitalo.

Tämän lisäksi aluehallintoviraston tarkastajat käyvät perusteellisessa tehovalvonnassa läpi yhteensä 15 yksikköä, joissa oli runsaasti puutteita "vähän joka asiassa".  Tehovalvonnan kohteena on julkisia ja yksityisiä yksiköitä. Näin siitä huolimatta, että yksityinen hoitopaikka ei saa lupaa, ellei kahta vanhusta kohti ole vähintään yksi hoitaja tai jopa enemmän.

Selvitys uusitaan jälleen ensi syksynä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja