Valtavia hintaeroja: Näissä kunnissa maksat eniten ja vähiten asuinneliöistä – katso paljonko kotikuntasi neliöistä maksetaan

13:21
MTV Uutiset Live otti katsauksen siihen, missä asunnon ostaminen on järkevintä.

Suomen kalleimmat asuinneliöt löytyvät pääosin sieltä mistä ihmisetkin. Halvinta on puolestaan väkiköyhissä kunnissa, joissa asuntokauppaa ei juuri tehdä.

Helsingin jälkeen asuinneliöt ovat kalleimpia Vantaalla, Espoossa ja sen ympäröimässä Suomen pienimmässä kunnassa Kauniaisissa. Kaikissa näissä neliöistä joutuu keskimäärin maksamaan yli 3000 euroa. Keskimääräinen suomalainen asuinneliö irtoaa 1300 eurolla.

Halpaa ei ole pääkaupunkiseudun kehyskunnissakaan. Kerava ja Tuusula mahtuvat kymmenen kalleimman kunnan listalle. Heti perässä seuraavat Sipoo, Järvenpää ja Kirkkonummi, joissa kaikissa neliöhinta on samaa tasoa kuin Suomen kuudenneksi suurimmassa kaupungissa Turussa.

Uudellamaallakin hintaerot ovat tuntuvia, sillä siinä missä Helsingissä keskimääräinen neliö rokottaa pankkitiliä liki 6300 eurolla, selviää Järvenpäässä 2500 eurolla.

Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan lisäksi toinen selkeä rahaneliöiden keskittymä löytyy Tampereelta, sillä myös Pirkkalassa asunnot ovat arvossaan. Jos 15 kilometrin etäisyys ei häiritse, kannattaa katse suunnata Nokiaan. Sieltä asuntoja saa keskimäärin liki puolet halvemmalla kuin Tampereelta.

Kymmenen kalleimman kunnan listalla jonkinlainen maantieteellinen omituisuus on Pohjanmaalla sijaitseva vajaan 10 000 asukkaan Närpiö, jossa neliöillä on enemmän arvoa kuin vaikkapa Turussa, Oulussa tai Vaasassa. Kasvihuoneviljelmistään tunnettu Närpiö tuottaa merkittävän osan suomalaisista kurkuista ja tomaateista.

Haja-asutusalueilta saa neliöitä satasilla

Neliöhinnalla mitattuna halvimmat asuntokaupat tehtiin vuonna 2019 Satakunnan Honkajoella, jossa neliöhinta jäi 219 euroon. Honkajoen tapaan monissa muissakin halvoissa kunnissa asuntokauppaa käytiin vähän.

Juttua kirjoittaessa Oikotiellä on listattuna yhdeksän Honkajoella sijaitsevaa kohdetta. Halvimmillaan asuinneliöstä pyydetään 350 euroa.

Edullisimmat neliöt sijaitsevat maantieteellisesti laajalla alueella. Kymmenestä halvimmasta kunnasta kolme sijaitsee Lapissa ja kaksi Pohjois-Savossa.

Asuinneliöiltään edullisia kuntia yhdistää alhainen väkiluku. Savukoskella asuu vaatimattomat tuhat asukasta ja kunta onkin väkitiheydeltään Suomen harvimmin asuttu. Kymmenestä halvimmasta paikkakunnasta väkirikkain on Pello, jossa asuu reilut 3300 ihmistä.

Hintaerot jatkanevat kasvuaan

Yleensä ihmiset ovat tottuneet ajattelemaan, että Suomessa omistusasunnon arvo kasvaa tai vähintäänkin se säilyttää arvonsa. Tähän ei Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mukaan voi enää aina tuudittautua.

Metsola ruoti asuntojen arvojen kehitystä viime vuoden marraskuussa julkaistussa blogitekstissään.

– Ainakin puolet suomalaisista asunnoista sijaitsee alueilla, joilla käytettyjen asuntojen hinnat eivät tule jatkossa kenties koskaan enää nousemaan, Metsola kirjoittaa.

Hänen mukaansa omistusasumisella voi tehdä rahaa vain muuttovoittoisilla alueilla, jotka keräävät ihmisiä.

– Kasvukeskusten ulkopuolella asuntoihin on opittava suhtautumaan kuin autoihin. Niillä on käyttöarvoa ja useimmiten myös jonkinlaista jälleenmyyntiarvoa, mutta mitä pidempään käyttö jatkuu, sitä alemmas arvo painuu.

Metsolan mukaan tällainen kehitys on alkanut näkyä jo viime vuosikymmenen jälkeen pienissä muuttotappiokunnissa, mutta tällä vuosikymmenellä sama ilmiö on havaittu myös useimmissa keskisuurissa kaupungeissa.

Katso alta, paljonko kotikuntasi neliöistä maksetaan:
​​​​​​​

Asuinneliöiden hinnat perustuvat Oikotien toimittamiin tilastoihin vuonna 2019 toteutuneista asuntokaupoista.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja