Mainos

Valtasaari: Pasifismi leimasi Suomen USA-suhteita

Diplomaattiuralta eläkkeelle jäänyt Jukka Valtasaari on tehnyt yhteenvedon kylmän sodan jälkeisistä vuosista ja julkaissut sen kirjana nimellä Myrskyn vuodet. Kirjassa sivutaan myös Suomen tasavallan presidentin ja ulkoministerin pasifismia ja sen ilmenemismuotoja.

Jukka Valtasaari kertoo, että ulkoministeri Erkki Tuomiojan pasifismi ei käytännössä näkynyt muuten kuin hänen kantamanaan rintamerkkinä, jonka toiset tunnistivat toiset eivät.

Tarja Halonen arvosteli Yhdysvaltoja vuonna 2004 YK:ssa sanoin, joista suurlähettiläs ei pitänyt.

-Hän arvosteli tavalla, josta Yhdysvallat on jyrkästi toista mieltä. Minä vaan sanon sen, että YK:n pulpetista arvosteleminen on toista kuin asian tokaiseminen jossakin, koska YK:n pulpetti on arvokas pulpetti.

-Tällainen kannanottohan oli perusteltu, monet olivat samaa mieltä. Mutta kysymys on se, mitä Yhdysvallat tykkäsi ja vastaus on, että ei hyvää.

Valtasaari myöntää, että hän olisi ilmaissut asian toisin.

-Minä olisin ilmaissut mielipiteeni siitä, miten asioita voidaan viedä eteenpäin. Silloin oltiin kansainvälisessä politiikassa paljon selvemmillä vesillä kuin vuonna 2003, Valtasaari kuittaa.

Yhdysvalloissa on nyt uusi presidentti ja Jukka Valtasaari havainnoi tilannetta ulkopuolelta. Hän sanoo, että uusi presidentti on aina uusi mahdollisuus.

-Meillä on kaadettu kuten muuallakin (George W.) Bushin niskaan kaikki mahdollinen, mitä kaataa voidaan. Ja kun hän on nyt poissa, niin silloinhan tilanne on toinen, sanoo Jukka Valtasaari.

Tosin hän muistuttaa, että eipä ollut Euroopallakaan esittää parempaa vaihtoehtoa.

-Kyllä henkilöt vaikuttavat politiikkaan, se on aivan selvää. Ja (Barack) Obamalla on laaja kannatus jos kohta vaikea tilanne, mutta kyllä tämä tilannetta helpottaa, arvioi Valtasaari.

Natosta Jukka Valtasaarella on selkeä mielipide. Hänestä on kummallista, että Suomella on läheinen sotilaallinen yhteistyö Naton kanssa, mutta poliittisesti jäsenyys ei onnistukaan.

-Minusta olisi helpompi ymmärtää, jos poliittisesti sovittaisiin yhteen, muttei sotilaallisesti. Tämä on ajankohtakysymys ja poliittinen kysymys, sanoo Jukka Valtasaari MTV3:n haastattelussa.

Katso Timo Haapalan juttu (Kymmenen uutiset 31.3.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.