Vältä yllätyssakot: Varo näitä tuliaisia!

Harmittomaksi kuvittelemasi matkamuisto  voi tietää ongelmia tullissa.


Suomalaismatkailijat ovat hyvin perillä siitä, millaiset tuliaiset on syytä jättää tuomatta. Tullista kerrotaan, että jotkut säädökset kuitenkin yllättävät matkailijoita jatkuvasti.


Simpukat ja korallit


Yleisessä tiedossa on, että harvinaisia eläimiä ja kasveja tai niiden osia ei saa tuoda kaukomailta Suomeen noin vain. Harva matkailija kuitenkaan mieltää rannalle huuhtoutuneita simpukoita ja koralleja kielletyiksi tuliaisiksi. Jos kotilot ja korallit ovat uhanalaisia lajeja, seurauksena voi olla sakkoja, tullista varoitetaan.


Lääkkeet ja kosmetiikka


Suomessa on tiukat määräykset siitä, millaisia lääkeaineita maahan saa tuoda. Voi olla, että ulkomailla ilman reseptiä ostamasi rohto luokitellaankin Suomessa huumausaineeksi. Tullin mukaan usein tavataan esimerkiksi päänsärkyyn tarkoitettuja lääkkeitä, jotka sisältävät vaikkapa amfetamiinijohdannaisia.


Euroopan ulkopuolelta tuotavissa luontaistuotteissa tai kosmetiikassa voi myös olla kiellettyjä ainesosia, tai niiden valmistamiseen on voitu käyttää uhanalaisia eläin- tai kasvilajeja. Tällöin, samoin kuin muidenkin harvinaisista eläimistä ja kasveista valmistettujen tuotteiden kohdalla, tulee täyttää CITES-tuonti-ilmoitus.

CITES-tuotteiden tunnistaminen voi olla vaikea, joten määräyksistä kannattaa ottaa selvää ennen kuin hankkii tuliaisiksi eksoottisia tuotteita.


Merkkituotteiden kopiot


Löysitkö edullisen laukun, joka jäljittelee taitavasti huippumuotitalon luomusta? Moni suomalaisturisti sortuu hankkimaan matkoilla merkkikopioita. Piraattituotteiden ostaminen ei silti ole harmitonta hupia, vaan tällaisista tuomisista voi seurata sakkoja.


Vaikka yksittäisestä feikkilaukusta ei vielä sanktioita koituisi, tehdään kaikista kopioista ilmoitus, tullitarkastaja Susanna Virtanen kertoo. Useamman kopiotuotteen tuomisesta ei enää selviäkään rangaistuksetta.


Tullin haaviin jääneet tuotteet tuhotaan yksitellen.

Lue myös:

    Uusimmat