Vältä vesivahingot loman aikana – toimi näin!

Varmista ennen lomareissuja, että koti pysyy kunnossa myös poissa ollessasi.

Hengitysliitto ja Allergia- ja astmaliitto muistuttavat, että esimerkiksi vesivahingon voi ennaltaehkäistä huolehtimalla perusasiat kuntoon.

– Vesivahingon voi välttää muistamalla sulkea vettä käyttävien kodinkoneiden kuten astianpesukoneen ja pyykkikoneen hanat, ohjeistaa Hengitysliiton ja Allergia- ja astmaliiton sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Tuula Syrjänen.

Omakotitalossa veden tulon voi katkaista kokonaan talon pääsulusta poissaolon ajaksi. Myös sähkövirran pystyy katkaisemaan kokonaan pääkytkimestä, mutta silloin on tärkeää muistaa, että kylmälaitteiden toiminta katkeaa samalla.

– Lattiakaivot kylpyhuoneessa kannattaa puhdistaa ennen lomaa, jotta ne toimivat mahdollisen vahingon sattuessa, sanoo Syrjänen.

Jos mahdollista, tuttavaa tai ystävää voi pyytää käymään tarkistamassa välillä, että kotona on kaikki kunnossa. Kävijä voi myös lisätä vettä viemäreiden hajulukkoihin, jotta ne eivät kuivuisi ja levittäisi viemärinhajua asuntoon.

Ilmanvaihto on tärkeää pitää päällä myös poissaolon ajan. Ilmanvaihdon tarkoitus on pitää ilma raikkaana ja tarvittaessa poistaa kosteutta myös silloin, kun asukas ei ole kotona.

Omakotitalon asukkaan kannattaa varautua kesällä myös rankkasateisiin ja varmistaa ennen lomaa, että sadevesien ohjautuminen oikeaan paikkaan toimii.

– Pihalla pitää tarkistaa kaivonkansien puhtaus, jotta sadevedet pääsevät valumaan kaivoihin. On hyvä myös tarkistaa, että katolta tulevien vesien ohjaus pois talon nurkilta on kunnossa. Jos on rännikaivoja, ne pitää puhdistaa, Syrjänen sanoo.

Lähde: Hengitysliitto

Lue myös:

    Uusimmat