Vältä vaikeat tilanteet töissä – lue vinkit!

Punastelua ja hikoilua? Vältä kiusallisimmat tilanteet töissä seuraavilla vinkeillä.

Kun esimiehesi lyttää ideasi tai projektisi, on vaikea estää käsien tärinää, punastumista, hikoilua ja itkuun purskahtamista. Jos kuitenkin onnistuisit pysyttelemään rauhallisena, pystyisit vaikkapa muistuttamaan pomoasi onnistumisistasi ja viemään huomiota pois epämiellyttävimmistä asioista. 

Miten sitten onnistut säilyttämään tyyneytesi ja ammattimaisen vaikutelman? Kokeile seuraavia asiantuntijoiden vinkkejä.

Tilanne 1: Sinulla on puheenvuoro kokouksessa ja tunnet, kuinka kasvosi muuttuvat kirkkaanpunaisiksi.

Kun stressaannut, alat hengittää nopeammin. Verisuonesi laajentuvat päästääkseen enemmän happea ja verta lihaksiisi. Siksi näytät punaiselta.

Näin estät sen: Lääketieteen tohtori ja psykiatri Amy Wechsler suosittelee siemailemaan kylmää vettä ennen stressaavaa tilannetta ja kantamaan vesipulloa tätä tarkoitusta varten myös mukana. Se auttaa viilentämään kehoa.

Kun tilanne iskee päälle: Erään tutkimuksen mukaan punastumiselle herkkien ihmisten punoitus haalenee, kun he keskittyvät käsillä olevaan tehtävään. Eli keskity täysillä siihen, mitä yrität tehdä – kuten esimerkiksi siihen, että saat esitelmäsi pääkohdat avattua muille onnistuneesti.

2. Olet epämiellyttävässä tilanteessa ja hikoilet kuin maratonin juossut.

Ahdistus pahentaa hikoilua, mutta jotkut ihmiset kärsivät myös liikahikoilusta, jota stressi pahentaa. Wechslerin mukaan tätä voi tapahtua missä lämpötilassa hyvänsä.

Näin estät sen: Pukeudu löysiin, luonnonkankaisiin vaatteisiin, kuten puuvillaan. Ne vangitsevat vähemmän lämpöä sisäänsä kuin synteettiset kuidut, kuten polyesteri.

Kun tilanne iskee päälle: Lausu jotain mantraa mielessäsi. Se kuulostaa jopa liian helpolta, mutta tutkimusten mukaan miellyttävään mantraan keskittyminen ja sen sanominen itselleen oman hengityksen tahtiin, saattaa kukistaa stressireaktion heti alkuunsa. "Minä. Osaan. Tämän."

3. Työkaveri kritisoi työtäsi ja tunnet kyynelteen kihoavan silmiisi.

Jotkut ihmiset ovat herkempiä itkulle kuin toiset ja vaikeissa tilanteissa kyynelkanavat saattavat aueta liiankin helposti.

Näin estät sen: Opettele hengittämään hitaasti ja syvään. Tämä tapa kääntää päälle erilaisen osion hermojärjestelmässäsi. Tee näin niin usein kuin voit ja vastustat stressireaktiota koko päivän. Toisin sanoen, mitä useammin hengität hitaasti ja syvään, sitä epätodennäköisemmin alat itkeä tai hermostut. Laita muistilappu tietokoneesi näytölle muistutukseksi. Kirjoita siihen "Hengitä."

Kun tilanne iskee päälle: Ajattele jotain hauskaa, vaikka sisäpiirin vitsiä tai edellisillan komediasarjaa.  Tärkeintä on vaihtaa tietoisuutesi suuntaa. Nauru tai jopa vain jonkin hauskan asian ajatteleminen kukistaa stressireaktion ja vie aivot kriisitilasta rauhoittuneeseen yllättävän pian, kertoo Peg Baim Benson-Henry Institutesta.

Lähde: Cosmopolitan

Vakuuttavuutta työhaastatteluun? Katso video:

Lue myös:

    Uusimmat