Vältä turhat niskakivut – näin valitset tyynysi oikein!

Moni kyllä tietää, että hyvä patja luo olosuhteet hyville unille, mutta jos niska oireilee, vielä tärkeämmän roolin saa tyyny. Hyvän tyynyn ei tarvitse tarkoittaa erikoistyynyä, vaan suurimmalle osalle sopii hyvin oikeankorkuinen ja -paksuinen tavallinen tyyny. Jos niska kuitenkin vaivaa tyynykokeiluista huolimatta, kannattaa antaa mahdollisuus erikoistyynylle.

Erikoistyynyllä tarkoitetaan tyynyä, joka poikkeaa muotoilultaan tai ominaisuuksiltaan ”tavallisesta” tekokuitu- tai luonnonkuitutäytteisestä tyynystä. Siinä missä perustyynyn koko on yleensä 50x60 senttiä, erikoistyynyjen koko ja muodot saattavat vaihdella paljonkin.

– Erikoistyyny voi olla selvästi korkeampi tai isompi kuin perustyyny. Ergonomisesti muotoillut tyynyt puolestaan ovat usein pinnaltaan aaltomaisia niin, että pää lepää tavallaan aallon pohjalla. Matkalle tarkoitettu tyyny taas voi olla hevosenkengän mallinen, kertoo aluepäällikkö Minna Timonen JYSK:stä.

Koon ja muodon lisäksi erikoistyynyssä ratkaisevat myös sen täyte ja pintamateriaali. Päällyskangas on yleensä luonnonmateriaalia, esimerkiksi puuvillaa, puuvillasatiinia tai bambua, ja se on saatettu kutoa erityisen joustavaksi. Täytevalikoimasta löytyy niin keinokuituja, untuvaa, höyhentä kuin teknisempiäkin materiaaleja.

– Monissa erikoistyynyissä täyte on lämpöön reagoivaa vaahtomuovia, jolloin se muotoutuu täydellisesti nukkujan pään, niskan ja hartioiden ympärille ja antaa yksilöllistä tukea. Joissain tyynyissä saattaa olla myös viilentävä geelikerros.

Erikoistyynystä täsmäapua niskavaivoihin

Sitten se tärkein kysymys: milloin ja kenen kannattaa käyttää erikoistyynyä?

– Jos haluaa olla onnellinen nukkuja ja virkeä herääjä, kannattaa panostaa tyynyyn. Monet nukkuvat todella hyvin perustyynyn ja hyvän patjan kanssa. Jos se ei kuitenkaan tunnu riittävän, vaan niska ja selkä ovat aamulla jumissa, hartiat puutuneet ja olo nuutunut, kannattaa kokeilla erikoistyynyä, joka tarjoaa täsmäapua ongelmiin, Timonen neuvoo.

– Erityisen tärkeäksi tyynyn merkitys nousee, jos ei syystä tai toisesta ehdi nukkua riittävän pitkiä yöunia. Etenkin silloin pitäisi saada nukuttua hyvin.

Myyjä auttaa tyynyviidakossa

Erikoistyynyostoksilla on syytä turvautua ammattitaitoisen myyjän apuun, sillä tyynyvalikoima on laaja. Myyjä osaa opastaa siinä suunnistamisessa, kun hänelle annetaan riittävästi tietoa.

– Mihin ongelmaan kaipaat apua tyynystä: niska- ja hartiasärkyyn, kuorsaukseen, selkäkipuun tai johonkin muuhun? Missä asennossa nukut? Kuinka kova tai pehmeä patjasi on ja kuinka hyvässä kunnossa se on? Kun osaat vastata näihin, myyjä osaa auttaa sinua, neuvoo Timonen.

Lähde: Deski

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat