Vältä pahimmat vaarat – näissä tilanteissa tuhlaat rahaa huomaamattasi!

Onko sinun vaikeaa saada laitettua rahaa säästöön? Tietyissä tilanteissa tuhlaamme rahaa lähestulkoon huomaamattamme. Learnwest.com -sivuston vinkeillä opit tunnistamaan omat huonot tapasi ja selviät niistä kunnialla – ilman turhaa rahan tuhlausta.

Kun emme kiinnitä tarpeeksi huomiota omaan toimintaamme ja toimimme liikaa tunteidemme mukaan, voimme huomaamattamme tuhlata liikaa rahaa.

Kamala päivä takana – ostaminen helpottaa

Ehkä pomosi huusi sinulle, ehkä teit pahan virheen töissä, tai sitten kellarisi lainehtii vesivahingon vuoksi – joka tapauksessa tänään on se päivä, jolloin tarvitsisit piristystä.

Aivan liian usein ostamme jotakin vain parantaaksemme oloamme. Tämä ei kuitenkaan tee meistä yhtään paremman tuulisia seuraavana päivänä, kun on aika tarkistaa pankkitilin saldo.

Näin vastustat kiusausta:

Raskaan työpäivän jälkeen neljä tunnetta – nälkä, suuttumus, yksinäisyys ja väsymys – toistuvat valitettavan usein. Opettele tunnistamaan nämä hetket ja muista, että ne saavat sinut helposti tekemään huonoja ratkaisuja.

Anna houkutuksen mennä ohi. Ennen kuin syöksyt ovesta ulos shoppailemaan, mieti, miltä sinusta tuntuu, ja kuinka herkällä päällä olet. Kun huomioit omat tunteesi, voit paremmin ottaa tilanteen hallintaasi.

Sinun täytyy oppia hallitsemaan ja vähentämään stressiäsi. Kun käytät muutaman minuutin itsesi rauhoittamiseen, saat luultavimmin vakuutettua itsesi siitä, että luottokortti kannattaa laittaa takaisin lompakkoon.

Ekstratulot taivaan tuuliin?

Lomarahat ja veronpalautukset olisi ihana tuhlata turhuuksiin, mutta mieti kahdesti. Esimerkiksi veronpalautus saattaa tuntua ilmaiselta rahalta, mutta se ei ole sitä. Valtio antaa sinulle rahaa, koska olet itse maksanut liikaa veroja vuoden aikana. Koska tämä sama raha voisi myös kasvaa säästötililläsi korkoa, menetät itseasiassa potentiaalisia tuloja maksamalla liikaa veroja.

Näin vastustat kiusausta:

Jos haluat välttää rahan käyttämistä, yritä ajatella, että tämä raha on jo osa säästöjäsi. Jos ajattelet asiaa siten, että sinulla on ollut nämä rahat jo pitkään, saat motivaatiota pitää rahat edelleen tililläsi.

Muutto uuteen kotiin

Muuttaessasi uuteen kotiin jäät helposti tuhlauskierteen jalkoihin. Tarvitset uusia huonekaluja, tauluja ja sisustustustyynyjä, joita ilman todellisuudessa selviäisit varsin hyvin. Ennen kuin huomaatkaan, olet käyttänyt tuhasia euroja kotisi sisustukseen.

Näin vastustat kiusausta:

Tehdessämme isoja hankintoja, kuten ostaessamme uuden asunnon, rahan arvo voi hämärtyä mielessämme. Kun olemme juuri käyttäneet suuren summan isoon hankintaan, eivät pienemmät ostokset vaikuta meistä ehkä enää niin kalliilta.

Sen sijaan, että vertaisimme ostosten hintaa asunnon hintaan, kannattaisi meidän esimerkiksi huonekaluja ostaessa miettiä, mitä muuta samalla rahalla saisi. Esimerkiksi haluatko mieluummin 5 000 euron sohvan, vai 2 000 euron sohvan ja 3 000 euron lisärahan matkakassaan?

Ulkona kavereiden kanssa

Kuulostaako lause “Minä tarjoan seuraavat!” tutulta? Anteliaisuutesi nousee samaa vauhtia veresi alkoholipitoisuuden kanssa. Alkoholin vaikutuksen alaisena emme hallitse itseämme yhtä hyvin kuin normaalisti. Hallinta on kuitenkin oleellinen asia, jotta osaamme tehdä järkeviä päätöksiä, olipa sitten kyse rahasta tai ei.

Näin vastustat kiusausta:

Muutaman juoman nautittuasi ei ole enää aika miettiä raha-asioita. Tämä pitäisi tehdä etukäteen, ennen villiä iltaa. Tässä tilanteessa on tärkeintä, että teet rahan tuhlaamisen itsellesi mahdollisimman vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi.

Ota mukaan käteistä vain sen verran, mitä olet valmis käyttämään, ja jätä pankkikortti kotiin.

Houkuttelevat tarjoussähköpostit

Saat suoraan sähköpostiisi viestin 50 prosentin alennusmyynneistä ja ennen kuin huomaatkaan, olet ostanut jotain mitä et todellisuudessa tarvitse.

Näin vastustat kiusausta:

Koskaa ei ole järkevää ostaa sellaista, mitä et oikeasti tarvitse. Tiedät tämän hyvin, mutta sinun on myös oikeasti sisäistettävä se – miksi käyttää rahaa johonkin, mikä on täysin turhaa?

Muista myös kiinnittää huomiota markkinointiviestejä lähettävien tahojen psykologisiin kikkoihin, jotta et mene lankaan. Esimerkiksi vuorokauden voimassa oleva tarjous tekee myytävästä tuotteesta tulee paljon houkuttelevamman, kun se on myynnissä vain rajoitetun ajan. Kun luet mainosta, voit ajatella sitä älykkyyspelinä: kuinka nämä markkinoijat yrittävät vedota juuri minuun?

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat