Vältä neulasten variseminen – näin hankkiudut kuusesta helposti eroon!

Loppiainen on perinteisesti ollut joulunaikaa sulostuttaneiden joulukuusten viimeinen tuomiopäivä. Tässä vinkit siihen, kuinka juhlapuusta hankkiudutaan eroon oikeaoppisesti, oli asuinpaikkana sitten taajama- tai haja-asutusalue.

Moni hankkiutuu eroon joulukuusesta viimeistään loppiaisena. Taajama-alueilla joulukuuset kerätään yleensä normaalin jätekuljetuksen mukana maksutta. Tämä tarkoittaa sitä, että kuuset voi kiikuttaa oman taloyhtiön tai kiinteistön jätetilan välittömään läheisyyteen, josta ne noudetaan.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla Helsingin seudun ympäristöpalvelu HSY kerää joulukuuset maksutta kaikilta asiakaskiinteistöiltään. Yksittäisiä kuusia voi myös viedä ilmaiseksi HSY:n Sortti-asemille tammikuun ajan.

Käytännöt ja kuusten hakuajat kuitenkin vaihtelevat alueittain, joten asia kannattaa tarkistaa oman kunnan jätehuollosta. Apuna voi käyttää esimerkiksi jatehuolto.fi -sivustoa, jonka avulla löytyy näppärästi tietoa eri kuntien jätehuollosta.

Alueista riippuen kuuset päätyvät seka- tai biojätekuormaan. Useimmiten joulukuusi päätyy energiakäyttöön tai se silputaan biojätteen tukiaineeksi. Kuuset kannattaa sijoittaa jäteastioiden viereen niin, etteivät ne ole roska-astioiden tyhjentämisen tiellä.

Kuusi polttopuuksi tai kompostiin

Maalla tai omakoti- tai muissa pienkiinteistöissä asuvien kannattaa hankkiutua eroon kuusesta itse – etenkin, jos talosta löytyy vaikkapa oma takka tai ainakin komposti.

Kuusenrangan voikin pistää polttopuiksi tai kompostihakkeeksi. Kuivahtanut juhlapuun ranka on myös oivallinen tukikeppi kasvimaalla kevään ja kesän koittaessa.

Varisevatko neulaset?

Moni menettää hermonsa, kun joulukuusen neulaset varisevat pitkin asuntoa. Asettele kuusen alle suuri lakana tai pressu, jonka kerätä kokoon ja pudistella ulkona. Myös itse kuusi kannattaa kääriä suureen kankaaseen, jotta neulaset eivät varise pitkin asuntoa ja käytäviä.

Helena Mustonen/MTV3
Lähteet: Marko Laakkonen, Jätehuoltoyhdistys, www.jateinfo.fi, www.yhteishyva.fi, www.hsy.fi, www.jatekukko.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja