Valmista puutarha syksyyn: Nyt on aika korjata sato ja lannoittaa!

Elokuussa puutarhuri saa nauttia hyötypuutarhan antimista. Marjat ja vihannekset ovat parhaimmillaan ja niistä tehdään makoisaa ruokaa ja säilötään talven varalle. Samalla puutarha valmistautuu jo syksyyn ja kaipaa hoitoa.

Jos et ole jo herkutellut puutarhasi sadolla, tee se nyt. Viimeisetkin vihannekset alkavat olla parhaimmillaan elo-syyskuun vaihteessa.

Mikäli aiot herkutella puutarhan antimilla jo nyt, kerää vihannekset mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Mikäli taas aiot säilöa herkut talven varalle, pidä ne maassa mahdollisimman pitkään. Tämä parantaa säilyvyyttä.

Valmistaudu jo ensi vuoden kukintokauteen istuttamalla maahan uusia kasveja. Elokuussa kosteus lisääntyy, mutta maa on lämmin ja valoa riittää. Olosuhteet ovat siis oivalliset kylvöä varten.

Lannoita ja leikkaa

Yksivuotisia kasveja on hyvä lannoittaa pakkasiin saakka. Voit myös levittää koko puutarhaan syyslannoitteen jo nyt, sillä se tepsii paremmin saadessaan vaikuttaa pitkään.

Nurmikko kannattaa pitää lyhyenä ilmojen viilentyessä. Jos nurmikko on kokenut vaurioita, sitä voi hyvin paikkailla tässä kuussa kylvämällä uusia siemeniä. Älä myöskään unohda nurmikon syyslannoitusta!

Loppukesä on oikea aika leika kirsikka-, koivu- ja vaahterapuu. Suojaa leikkauskohdat vahalla, etteivät tuholaiset ja sienet pääse tekemään tuhojaan. Myös kevättalvi on hyvä aika leikata puut.

Muista ennen kaikkea nauttia upeasta kukkaloistosta. Elokuu on parasta aikaa pihajuhlien järjestämiselle. Koristele puutarha kauniilla valoilla ja lyhdyillä ja ihastele väriloistoa vaikka rapujuhlien merkeissä.

Lue myös:

    Uusimmat