Valloittavat kuvat todistavat – kun muut nukkuvat, Juhani suuntaa luontoon eläimien luo: "On vain hiljaisuus, rauha ja tyyneys"

0:38
Katso tästä Juhani Peltosen kuvaamia luontovideoita.

Kun valtaosa ihmisistä on vielä unten mailla, on turkulainen Juhani Peltonen jo liikkeellä kameransa kanssa ikuistamassa luonnon ihmeitä.

Peltoselle on vuosien varrella kerääntynyt paljon kuvamateriaalia kesäaamujen auringonnousuista ja luonnon mieltä rauhoittavasta kauneudesta.

Kesäisin Peltonen on lähtenyt ihailemaan luontoa jo aamuneljältä. Hän ei ole kuitenkaan joutunut olemaan aamuyöisillä retkillään yksin, sillä luonto on täynnä aamuvirkkuja eläimiä. Katariinanlaakson luonnonsuojelualueella eläimet ovat tottuneet Peltoseen ja uskaltavat tulla aivan hänen viereensä. Oravat ja linnut tulevat temmeltämään jopa hänen hartioilleen ja roikkuvat kamerassa kiinni.

Peltonen kertoo vieneensä mm. oraville ja pikkulinnuille purtavaa ennen töihin menoa.

– Se on sellainen hetki, että saa ajatukset pois koronahässäköistä ja muista ongelmista. Aamun aikaiset hetket ovat niin kauniita. Siinä pystyy nollaamaan ajatukset eikä tarvitse ajatella mitä maailmassa tapahtuu, Peltonen kertoo.

Peltonen kertoo päässeensä tutustumaan kerran kettuperheen elämään lähietäisyydeltä. 

– Vein ketunpennuille pallonkin, jolla ne leikkivät ja pomppivat innoissaan. Yllättävän hyvin olen päässyt eläimien lähelle. Pitää olla rauhallinen ja käyttäytyä niin etteivät ne pelästy.

Peltonen kertoo, että hän ei ole ansainnut eläinten luottamusta ruuan avulla, vaikka hän käy purtavaakin antamassa.

–Kyse on siitä, kun menet luontoon ja sulaudut joukkoon aamun hiljaisuudessa. Eläimetkin ovat vain uteliaita.

Kuvissa näkyy myös rähjääntynyt nukke, jonka Peltonen kertoo löytäneensä läheisen uittamon rannalta.

– Se on kuin metsänpeikko. Laitoin sen näytille kokeeksi ja seurasin mitä tapahtuu. Kurret siihen tulivat kurkkimaan. Ne tähyilivät siinä, että mikä ihme tuo on, Peltonen kertoo.

Peltosella on paljon muistoja kohtaamisistaan metsän eläinten kanssa. Hän kertoo katselleensa eräänä kesäisenä aamuna kaunista auringonnousua kettu vierellään.

– Oli aikainen aamu ja aurinko oli vasta nousemassa. Kettu tuli siihen ja istui puolen metrin päässä minusta. Se katsoi minua ja sitten kaukaisuuteen kohti auringonnousua Ne hetket ovat aivan uskomattomia. On vain hiljaisuus, rauha ja tyyneys. Luonto on ihmeellinen, Peltonen kiteyttää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja