Valkoinen talo Trumpin Nato-puheista: "Kauhistuttavaa ja hillitöntä"

Länsimaiden edustajat ovat kritisoineet voimakkaasti Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trumpia hänen Nato-puheisiinsa liittyen.

Trump totesi eilen Eteä-Carolinassa pitämässään vaalitilaisuudessa, että Yhdysvallat ei suojelisi sellaisia Nato-liittolaisia, jotka eivät käytä riittävästi rahaa puolustusmenoihin Venäjän mahdollista hyökkäystä vastaan.

– Kaikki vihjailut siitä, että liittolaiset eivät puolusta toisiaan, heikentävät turvallisuuttamme – myös Yhdysvaltojen turvallisuutta, ja asettaa amerikkalaiset ja eurooppalaiset sotilaat lisääntyneen uhan alle, kritisoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg lausunnossaan.

Stoltenberg toteaa, että "Kaikkiin Natoon kohdistuviin hyökkäyksiin vastataan yhtenäisellä ja voimakkaalla reaktiolla".

Myös Puolan puolustusministeri Wladyslaw Kosiniak-Kamysz on ottanut kantaa Trumpin puheisiin.

– Naton motto "yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta" on konkreettinen sitoutuminen. Liittoutuneiden maiden uskottavuuden heikentäminen tarkoittaa koko Naton heikentämistä, hän kirjoittaa vistipalvelu X:ssä.

Trumpia kritisoidaan vahvasti siitä, että mikään vaalikampanja ei ole tekosyy leikkiä sotilasliiton turvallisuudella.

EU:n neuvoston puheenjohtaja Charles Michel toteaa, että välinpitämättömät lausunnot Naton turvallisuudesta palvelevat vain Venäjän presidentti Vladimir Putinin etua.

Valkoisen talon tiedottaja Andrew Bates kommentoi Trumpin puheita myös hyvin kovasanaisesti. 

– Murhaavien hallitusten rohkaiseminen hyökkäämään lähimipien liittolaistemme kimppuun on kauhistuttavaa ja hillitöntä – ja se vaarantaa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden, maailmanlaajuisen vakauden ja taloutemme.

 

Lue myös:

    Uusimmat