Trumpilta poikkeuksellisen tyly Nato-kommentti: "Rohkaisisin Venäjää tekemään mitä vain haluavat"

Trumpin vaalikelpoisuus oikeuskäsittelyssä 2:30
Trumpin vaalikelpoisuus oikeuskäsittelyssä, tämä on tilanne.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump sanoi lauantaina, ettei hän olisi suojellut Naton liittolaisia Venäjän mahdolliselta hyökkäykseltä.

Trump kertoi lauantaina Etelä-Carolinassa pitämässään vaalitilaisuudessa tarinaa, jossa "suuren maan" valtionpäämies oli Trumpin mukaan kysynyt häneltä, että suojeletteko meitä, jos emme maksa Natolle ja Venäjä hyökkää kimppuumme. Trump ei maininnut minkä maan valtionpäämiehestä oli kyse eikä sitä, että milloin tämä keskustelu käytiin.

– Sanoin: Ette maksaneet? Oletteko kykenemättömiä maksamaan? En, minä en suojelisi teitä. Itse asiassa rohkaisisin heitä (Venäjää) tekemään ihan mitä helvettiä vain haluavat. Teidän on maksettava, laskut on maksettava, Trump laukoi.

Valkoisesta talosta kiiruhdettiin torjumaan Trumpin kommentit mielipuolisina.

– Murhanhimoisten hallitusten rohkaiseminen hyökkäämään lähimpiin liittolaisiimme on kauhistuttavaa ja sekavaa, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Andrew Bates.

Batesin mukaan tämä vaarantaisi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden ja maan talouden sekä maailmanlaajuisen vakauden.

Vuonna 2020 Trump sanoi Maailman talousfoorumissa Davosissa Sveitsissä, että jos Eurooppaan hyökätään, Yhdysvallat ei tule ikipäivänä auttamaan ja tukemaan.

Ranskan EU-komissaari Thierry Bretonin mukaan Trump osoitti sanansa Euroopan komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille.

Nato-maat sopivat vuonna 2014, että jäsenmaat käyttävät puolustusmenoihinsa kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan.

Suomi yltää tavoitteeseen, mutta läheskään kaikki jäsenmaat eivät. Jäsenmaista eniten varoja puolustukseensa käyttää Yhdysvallat.

Lue myös:

    Uusimmat