"Vaikka ikää on paljon, elämän ei tarvitse olla surkeaa"

Terttu jätti työuran taakseen 60-vuotiaana. Aktiivinen eläkeläinen antaa nykyään aikaansa ikäihmisille, joilla asiat eivät ole yhtä hyvin kuin hänellä. Avustustyön kautta on esimerkiksi selvinnyt, että on olemassa vanhuksia, jotka eivät ole päässeet kodeistaan ulos kuukausiin.

Terttu ehti työskennellä 35 vuotta yrityksessä, jossa henkilökuntaa koulutettiin paljon. Koulutuksesta Terttu löysi myös eläkepäiviksi itselleen kanavan uudenlaiseen tekemiseen.

− Ikääntyvien yliopisto Jyväskylässä tarjosi kolmipäivästä, ilmaista kurssia, joka antoi peruseväät ikäihmisten auttamiseen suunnattuun VAU-hankkeeseen osallistumiseen, Terttu kertoo.

VAU on Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama, viime vuonna käynnistynyt kolmivuotinen hanke. Sen tarkoitus on järjestää yksin kotona asuville, liikunnasta ja muusta virkistystoiminnasta syrjäytyneille vanhuksille mahdollisuus poistua kotoaan vapaaehtoistyön avustuksella.

− Kurssin myötä ei tarvinnut sitoutua mihinkään. Päätin lähteä mukaan.

Skarppeja autettavia

Vapaaehtoiset toimivat kunkin autettavan kanssa kolmen kuukauden jaksoissa. Tarkoitus on ulkoilla yhdessä säännöllisesti tunnin verran viikossa.

− Ulkoilun ohella vanhusten kanssa voi käydä erilaisissa tilaisuuksissa. Tapaamisten aikana hoidetaan myös arkisia asioita, kuten pankki- ja kauppareissuja, Terttu selvittää.

Terttu on tähän mennessä toiminut avustajana neljälle vanhukselle. Vaikka liikkuminen asettaa monelle haasteita, henkinen puoli on iskussa.

− Viime kesänä ulkoilutin 89-vuotiasta vanhusta. Hän tiesi Madonnan konserteista enemmän kuin minä. Kyseinen ihminen on hyvä esimerkki siitä, että vaikka ikää on paljon, elämän ei tarvitse olla ankeaa tai surkeaa.

Ei ulos kodista moneen kuukauteen

Terttu sanoo, että hänen auttamishalunsa taustalla piilee itsekkäitä syitä.

− On ollut ihanaa osallistua tähän projektiin. Olen käynyt hienoja keskusteluja sekä autettavien että muiden ulkoiluttajien kesken. Olen mielestäni kasvanut samalla henkisesti itse.

Auttamistyö avaa vääjäämättä silmät myös vanhustenhuollon epäkohdille. Terttu on kohdannut välillä asioita, joista hänen on tehnyt mieli nostaa meteli.

− Joidenkin auttajien kohdalle on sattunut vanhuksia, jotka eivät ole päässeet moneen kuukauteen kodistaan ulos, Terttu kauhistelee.

Ikäihmisen ulkona liikkumisessa on haasteita, joihin Terttu toivoisi kiinnitettävän huomiota. Puutetta on esimerkiksi kevytrakenteisista pyörätuoleista, joita on riittävän helppo liikuttaa.

− Talviliikkuminen on ylipäätään Suomessa hankalaa. Portaiden liuskat ovat jyrkkiä ja liukkaita. Rollaattorin pyörät keräävät talvella lunta, Terttu selventää.

Tarvetta kuuntelijalle

Terttu on saanut avustustoiminnasta niin paljon itselleen, että suunnittelee pysyvänsä mukana jatkossakin. VAUn kaltaiselle hankkeelle on selvää kysyntää.

− Vanhusten luona lappaa siivoojia ja sairaanhoitajia, mutta ehtiikö kukaan heistä kysyä, miten autettava voi?

Ulkopuolisen henkilön kanssa on toisinaan helpompi keskustella aroista asioista, kuten kuolemasta, jota omaiset eivät välttämättä halua edes ajatella.

Omiin vanhuusvuosiinsa Terttu on valmistautunut lähiomaisiaan hoivaamalla jo vuosia. Toisinaan tulevaisuus mietityttää.

− On hirveän vaikeaa uskoa, että jossain vaiheessa olen samassa kunnossa kuin omat autettavani.

Lue lisää toiminnasta tästä

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja