Mainos

Vaihtoi USA:n värit Suomeen – uusi olympiatoivo hurjaan lajiin

1:29

Suomi saa uuden olympiatoivon kovavauhtiseen lajiin, joka on vaatinut myös kuolonuhreja.

- Olen aina nauttinut vauhdista. Tuntuu, että aika hidastuu, kun tulen rataa alas. Se on mahtava tunne. Arpia ja kolhuja voi tulla, mutta tämä on turvallinen laji.

Näin kuvailee lajiaan ohjaskelkkailija Tristan Jeskanen, 19. Yhdysvalloissa varttunut Jeskanen tehnee lähiviikkoina pienimuotoista suomalaista urheiluhistoriaa.

Hän on saanut oikeuden edustaa Suomea ohjaskelkkailun maailmancupissa ja aikoo osallistua Lake Placidissa joulukuun alussa järjestettävään maailmancupin osakilpailuun.

Jeskanen puhuu avoimesti myös tavoitteestaan kilpailla olympialaisissa Suomen väreissä.

- Unelmani on ollut muuttaa Suomeen. Etsin nyt töitä ja aion käydä armeijan Suomessa, Jeskanen kertoi keskiviikkona Helsingissä.

New Yorkin osavaltiossa Peru-nimisellä paikkakunnalla kasvaneella Jeskasella on myös Suomen kansalaisuus. Hänen isänsä Sami Jeskanen muutti aikoinaan Varkaudesta Yhdysvaltoihin ja opettaa nykyään New Yorkin osavaltion yliopistossa.

Tristan Jeskasella on vahvat siteet Suomeen, jossa hän on nuorempana asunut jonkin aikaa. Tällä hetkellä hän asuu sukulaistensa luona Nastolassa.

Lajiharjoittelu tehtävä Norjassa 

Jeskasen tavoitteena on viedä lajia eteenpäin Suomessa. Työtä riittää, sillä Suomessa ei ole yhtään varsinaista kelkkailurataa.

Ennen Jeskasta suomalaisia ei ole nähty ohjaskelkkailun olympiamuodon maailmancupissa. Suomessa on järjestetty luonnonratakelkkailun MM-kilpailut 1998, mutta toiminta on myöhemmin hiipunut, eikä olympialaisissa kilpailla luonnonradoilla.

Suomalaisista lähellä kelkkailun olympiapaikkaa on 2000-luvulla ollut Tea Karvinen, joka jäi niukasti rannalle Torinon olympialaisista. Karvinen kilpaili mahakelkkailussa, joka on eri laji kuin Jeskasen ohjaskelkkailu.

Jeskasen mukaan hän pystyy harjoittelemaan Suomessa, vaikka varsinaiset ratalaskut jäävät väliin. Niitä hän aikoo hakea Lillehammerista Norjasta.

- Esimerkiksi Ruotsilla on pieni joukkue, joka harjoittelee Norjassa. Tunnen Norjan päävalmentajan, sanoo Jeskanen.

Suomen väreissä olympialaisiin 

Yhdysvaltojen väreissä tähän saakka kilpaillut Jeskanen on menestynyt nuorissa hyvin. Hän on muun muassa yltänyt nuorten MM-hopealle joukkuekilpailussa. Miesten maailmancupissa hän on ollut 13. sijalla parikilpailussa. Jeskasen palkintokaapissa on myös Yhdysvaltain juniorimestaruus.

Vaikka kelkkailu-urheilu on Suomessa olematonta, laji ei ole suuri myöskään Yhdysvalloissa. Syitä Saksan hallitseman lajin pienuuteen on useita. Ensinnäkin ohjaskelkkailuratoja on hyvin vähän, ja niiden rakentaminen on kallista. Laji ei ole myöskään kilpatasolla halpa.

Jeskanen laskee tarvitsevansa noin 15 000-16 000 euron vuosibudjetin.

Ohjaskelkkailuun hän tutustui entisellä kotipaikkakunnallaan, New Yorkin osavaltion Perussa.

- Peru on hyvin pieni paikka, jossa on noin 6000 asukasta. Se on omenien ja maissin koti, sanoo Jeskanen, jonka pikkusisko harrastaa myös kelkkailua.

Nyt Jeskanen on kuitenkin Suomessa, ja hänen seuraava haasteensa on Lake Placidin maailmancupin kilpailussa. Hän hakee sijoitusta 20 parhaan joukkoon.

Se on kuitenkin vasta alkulaukaus.

- Haluan osallistua Suomen väreissä niin moniin olympialaisiin kuin mahdollista.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja