Vaihteleeko unirytmisi? Tapa voi olla terveydelle haitaksi

Valoisa vuodenaika haastaa untamme, katso unitohtorin niksit parempaan uneen 2:52
KATSO MYÖS: Unilääkäri Henri Tuomilehto vinkkaa, miten laadukkaan unen todennäköisyyttä voi lisätä.

Jo puolentoista tunnin muutos unirytmissä voi vaikuttaa haitallisesti suolistomikrobeihin, kertoo tuore isobritannialaistutkimus.

Epäsäännöllinen unirytmi ja etenkin keskivaiheen unen sijoittuminen eri vuorokauden aikaan kuin tavallisesti voi aiheuttaa tuhoa suolistossasi.

Lontoon King`s Collegessa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että jo 90 minuutin ero keskivaiheen unen aikataulussa vaikutti suolistomikrobien koostumukseen, kertoo New York Post.

Tutkimuksessa vertailtiin lähes tuhannen aikuisen veri-, uloste- sekä mikrobiominäytteitä. Osalla aikuisista oli säännöllinen unirytmi ja osalla epäsäännöllinen unirytmi.

Tämä on ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa, että jo pieni muutos uniaikataulussa viikon sisällä vaikuttaa olevan yhteydessä eroihin suoliston bakteerilajeissa, kertoo tutkimuksen pääkirjoittaja tohtori Wendy Halltutkimustiedotteessa.

Jotkut näistä yhteyksistä liittyivät ruokavalioeroihin, mutta tietomme osoittavat myös, että muut, vielä tuntemattomat tekijät voivat vaikuttaa. Lisätutkimusta siitä, voisiko vuorokausirytmin parannuksilla olla positiivisia vaikutuksia mikrobiomiin, tarvitaan edelleen.

Epäsäännöllinen unirytmi yhteydessä huonompiin ruokailutottumuksiin

Epäsäännöllinen unirytmi yhdistettiin tutkimuksessa myös huonompiin ruokailutottumuksiin, kuten vähäisempään hedelmien, kasvisten ja pähkinöiden kulutukseen ja runsaampaan sokeroitujen juomien kulutukseen. Näillä voi myös olla vaikutusta suoliston mikrobiomiin, kertoo New York Post.

Kolme kuudesta mikro-organismista, jotka löytyivät epäsäännöllisesti nukkuvien ryhmästä, liittyivät epäsuotuisiin terveysvaikutuksiin, kuten liikalihavuuteen, tulehduksiin ja sydän- ja verisuonitautiriskien indikaattoreihin.

Näin ollen unirytmiä muokkaamalla säännöllisemmäksi voi olla positiivisia vaikutuksia terveyteen suolistomikrobien kautta. Se on muutos, jonka voimme tehdä helposti terveytemme eteen, sanoo ravitsemustieteilijä Sarah Berry.

Liian vähäinen tai liiallinen uni myös haitallisia terveydelle

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että liiallinen tai liian vähäinen määrä unta voi vaikuttaa terveyteen negatiivisesti.

Lue myös:

    Uusimmat