Naisetkin näkevät märkiä unia – eivät pelkkä teinipoikien juttu

Salailusta pornoistumiseen – mikä muutti seksi-ilmapiirin Suomessa? 7:46
KATSO MYÖS VIDEO: Mikä muutti seksi-ilmapiirin Suomessa? Sexpon hallituksen puheenjohtaja ja seksialan yrittäjä Tiia Forsström ja tietokirjailija Ari Haasio puhuvat aiheesta.

Luulitko, että märät unet ovat vain murrosikää läpikäyvän teinipojan juttu? Tämä voi olla yleinen harhaluulo, mutta todellisuudessa märkiä unia voi kokea kuka tahansa ikään tai sukupuoleen katsomatta. Kyseessä on kehon normaali toiminta, josta ei ole muuta haittaa kuin märät alusvaatteet tai lakanat. Tarkkaa syytä märille unille ei voi tietää, mutta asiantuntijoilla on joitain aavistuksia siitä, mikä johtaa yölliseen hekumaan.

Märäksi uneksi tai yölliseksi laukeamiseksi kutsutaan sitä, kun ihminen saa nukkuessaan orgasmin, jolloin peniksestä vapautuu siemennestettä tai vaginasta emättimen nestettä.

Joskus unen aikana saatu orgasmi johtaa heräämiseen, mutta toisinaan uni voi jatkua katkeamatta. Usein yöllinen laukeaminen tapahtuu seksuaalisen unen siivittämänä, mutta ei aina.

Märät unet yhdistetään herkästi teini-ikäisiin poikiin, mutta niitä voi kokea kuka tahansa riippumatta sukupuolesta tai iästä, kertoo Health-lehti.

Miesten märistä unista enemmän tutkimustietoa

Tutkimusten mukaan 66–85 prosenttia miehistä ja melkein puolet naisista ovat kokeneet jossain kohtaa elämäänsä märän unen. Näistä naisista moni kokee märkiä unia useita kertoja vuodessa. Osa naisista oli kokenut märkiä unia jo ennen kuin olivat täyttäneet 13 vuotta.

Tilastoista puhuttaessa on hyvä muistaa, että naisten märkiä unia on tutkittu paljon vähemmän kuin miesten.

Miehille voi olla helpompi tunnistaa märät unet, koska ne jättävät jälkeensä selvemmän fyysisen todisteen: siemennestettä alusvaatteisiin tai lakanoihin. Joidenkin arvioiden mukaan naisista vain 10 prosenttia ejakuloi orgasmin aikana ja useimmiten he ovat silloin hereillä.

Koska miesten märät unet ovat helpommin todennettavissa, monet tutkijat määrittelevät ne löyhemmin kuin naisten märät unet. Tutkijoiden tekemien määritelmien mukaan nainen on nähnyt märkiä unia vain, jos hän on herännyt orgasmiin. Sama oletus ei päde miesten märkiin uniin. Tässä saattaa piillä syy tilastolliseen harhaan, jonka mukaan märät unet olisivat miesoletetuille tyypillisempiä kuin naisoletetuille.

Tyypillisesti märät unet ilmaantuvat ensimmäistä kertaa murrosiässä. Ne ovat silloin myös yleisimpiä kuin aikuisena, mutta silti useat ihmiset kokevat märkiä unia läpi elämänsä.

Olitpa sitten yksi heistä, jotka ovat kokeneet märkiä unia tai heistä, jotka eivät ole, ei ole syytä huoleen. On täysin normaalia, jos yöllisiä laukeamisia tapahtuu säännöllisesti, mutta on myös normaalia, jos ei.

Mistä märät unet johtuvat?

REM-uni

Nukkuessamme kehomme käy läpi useita vaiheita, joista yksi on REM-vaihe eli nopean silmänliikkeen uni. REM-vaiheen aikana näemme tyypillisesti unia, mutta kehossamme tapahtuu myös paljon asioita, kuten genitaalialueiden kiihottumista, hengityksen nopeutumista ja sykkeen nousua. Jotkut asiantuntijat uskovat, että nämä kehon fyysisen toiminnan muutokset voivat jo yksin aiheuttaa märkiä unia joillekin.

Peniksen jäykistyminen REM-unen aikana on helpommin huomattavissa, mutta tässä unenvaiheessa tapahtuu myös klitoriksen erektoitumista ja vaginan täyttymistä verellä.

Unet

Kuten hereillä ollessa, kiihottavat kuvastot ja äänet voivat johtaa orgasmiin myös nukkuessamme. Seksiunet ovat varsin yleisiä.

Vuonna 2007 julkaistussa tutkimuksessa kävi ilmi, että sukupuolesta riippumatta 8 prosenttia ihmisten unista sisälsi seksuaalisia aktiviteetteja ja näistä unista 4 prosenttia päättyi orgasmiin.

Seksiunien yleisyydellä ei ole yhteyttä siihen, kuinka säännöllisesti uneksija on harrastanut seksiä tai kuinka tyytyväinen hän on seksielämäänsä.

Mielenkiintoisia märistä unista tekee se, että jotkut ihmiset ovat kertoneet saaneensa uniorgasmin myös silloin, kun uni ei ole sisältänyt seksuaalista tai kiihottavaa kuvastoa, mutta se on sisältänyt jotain muuta fyysistä tekemistä, kuten vessassa käymistä.

Hormonit

Mistäpä emme voisi syyttää (tai kiittää) hormoneja?

Koska märät unet alkavat hyvin tyypillisesti murrosiän aikana, ovat asiantuntijat tulkinneet, että hormonitoiminta liittyy niihin.

Jotain todisteitakin tämän hypoteesin tueksi on saatu. Esimerkiksi vuonna 1998 julkaistussa pienessä tutkimuksessa saatiin selvillle, että nuorilla, joiden murrosikä oli viivästynyt, märkien unien määrä kasvoi, kun heille annettiin kohtuullisia määriä testosteronia murrosiän aloittamiseksi.

Altistuminen seksuaaliselle sisällölle

Vuonna 2020 julkaistussa 113 uskonnollista poikaa tutkineessa tutkimuksessa selvisi, että niillä pojilla, jotka katsoivat enemmän televisiota, oli enemmän yöllisiä siemensyöksyjä. Tästä tutkijat päättelivät, että päivän aikana kulutetut mediasisällöt voivat vaikuttaa uniin.

Genitaalien stimulointi unen aikana   

Jotkut ihmiset stimuloivat genitaalejaan unissaan, esimerkiksi peitolla tai lakanalla, tiedostamatta sitä itse. Koska REM-unen aikainen runsaampi verenkierto genitaalialueilla tekee niistä herkempiä, voi alueiden tiedostamaton kosketus johtaa orgasmiin.

Myös vatsallaan nukkuminen voi lisätä märkien unien mahdollisuutta, koska se on asento, jossa genitaalien alueelle kohdistuu enemmän painetta.

Lue myös:

    Uusimmat