Mainos

Vaihdetaan liesituuletin kerrostaloasunnossa

Etenkin vanhemmissa kerrostaloasunnoissa kaikkien asuntojen ilmanvaihto hoidetaan yhdellä yhteisellä, talon katolla sijaitsevalla poistoilmakoneella. Se on usein ajastettu toimimaan vain silloin, kun ihmiset todennäköisimmin valmistavat ruokaa tai kylpevät – aamulla, lounasaikaan, päivällisaikaan ja ehkä vielä illalla ennen nukkumaanmenoaikaa. Raitista ilmaa asuntoihin saadaan korvausilmaventtiileistä – jos sellaisia on ylipäätään asennettu.

Tämä yhteinen kone imee ilmaa asuntojen kaikista poistoilmaventtiileistä, myös keittiöstä. Jos ruokaa laitetaankin sellaiseen aikaan jolloin kone ei olekaan käynnissä, joudutaan helposti käryongelman eteen. Siksi moni on päätynyt asentamaan lieden yläpuolelle aktiivihiilisuodattimen, joka kierrättää huoneiston ilma puhdistamalla sitä suodattimessaan. Monet aktiivihiilisuodattimet on mahdollista liittää vaihtoehtoisesti myös poistoilmaventtiiliin ja käyttää niitä tavanomaisilla suotimilla, mutta kerrostalossa ei saa missään tapauksessa tehdä sitä: se sotkee koko talon ilmanvaihdon ja naapuritkin pääsevät aivan varmasti nauttimaan toistensa pekoninkäryistä.

Tällä kertaa keittiössä oli aktiivihiilisuodatin jo entuudestaan, mutta ikääntyessään se oli toisaalta kadottanut tehoaan, toisaalta muuttunut kovin äänekkääksi – liekö laakerit tulleet tiensä päähän. Omistajan toiveissa oli myös kevyempi ja modernimpi ulkonäkö.

Vanhan poistaminen ja uuden asentaminen olivat mahdollisimman yksinkertaisia toimenpiteitä – uudessa kojeessa on valmiina tarvittavat asennusosat, joiden avulla kiinnittäminen onnistuu taatusti keneltä hyvänsä. Ainoa pieni viritys oli se, että aukko ei ollut leveydeltään standardien mukainen 50 cm vaan muutaman sentin enemmän, joten viereisiin kaappien sivuseiniin oli ensin kiinnitettävä täytteeksi lastulevysuikaleet. Itse koje kiinnitettiin sitten näihin liuskoihin.

Tuulettimen yläpuolelle jäävän tilan voi peittää haluamallaan tavalla. Useimmiten tähän asennetaan maustekaappi, mutta vaihtoehtoja on tietysti paljon muitakin: sen voi esimerkiksi peittää sopivasti sävytetyllä vanerilla tai paneelilla.

Liesituuletin: Helkama Forste Oy, www.helfo.com
Ohjelmassa nähty koje on SLT 550 (50 cm). Vastaava laite 60 cm levyisenä on SLT 560.

(JKA 12.1.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.