Vahinkohätäpuheluja runsaasti Apple-käyttäjillä – näin estät turhat soitot

Applen iPhoneissa ja Apple Watch -älykelloissa on Hätätila SOS -ominaisuus, jonka avulla voi ottaa nopeasti yhteyttä hätäkeskukseen avaamatta puhelinta ja näppäilemällä paikallista hätänumeroa. Vaikka ominaisuus kuulostaa järkevältä, sen toteutus ei kuitenkaan ole parhaimmasta päästä. Applen laitteilla on nimittäin tehty lukuisia turhia hätäpuheluita. Asiasta uutisoi muun muassa The Verge.

iPhone soittaa hätäpuhelun automaattisesti, kun käyttäjä painaa nopeasti viisi kertaa virtanäppäintä peräjälkeen. Hätäpuhelun voi soittaa myös SOS-tilan kautta, jonka saa aktivoitua painamalla virtanäppäintä ja toista äänenvoimakkuusnäppäintä. Tällöin puhelin ei aloita heti hätäpuhelua, vaan puhelu pitää aloittaa liu’utuseleellä. Apple Watchilla hätäpuhelun voi soittaa painamalla digitaalista kruunua pitkään.

Nämä Applen oikotiet hätäpuheluun ovat siis melko yksinkertaisia ja voivat helposti olla toteutettavissa vahingossakin. Twitterissä useat käyttäjät ovat kertoneet, että he ovat soittaneet vahingossa hätäpuhelun. Jason D. Rowley heräsi yhden aikaan yöllä, kun kolme poliisia oli saapunut hänen makuuhuoneeseensa Apple Watchin soitettua hätäpuhelin.

Mikäli et halua käyttää Applen oikoteitä hätäpuheluun, kannattaa ne kytkeä pois puhelimen asetuksista. Asetuksien Hätätila SOS -kohdasta löytyy kohdat Soita sivupainikkeella ja Automaattinen puhelu. Kun molemmat kytkee pois päältä, vahinkopuheluita ei pitäisi sattua enää kovinkaan.

Jos Automaattisen puhelun kytkee ainoastaan pois, vie viisi virtanäppäimen painallusta puhelimen SOS-valikkoon, josta voi halutessaan soittaa hätäpuhelun. Jos molemmat kohdat kytkee pois päältä, virtanäppäintä näpyttämällä ei pääse soittamaan hätäpuhelua tai SOS-valikkoon. Kuitenkin painamalla pitkään äänenvoimakkuusnäppäintä ja virtanäppäintä samaan aikaan, avaa puhelin SOS-valikon.

Vahinkohätäpuhelut eivät ole olleet vain käyttäjien ongelma vaan myös Applen huoltokeskuksen. CBS Sacramento uutisoi helmikuun lopulla, että lokakuusta lähtien Applen huoltokeskuksesta on soitettu noin 20 tarpeetonta hätäpuhelua päivittäin – vajaat 2 000 puhelua tähän mennessä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja