Vähemmän työtunteja ja enemmän työtehoa? Asiantuntijat kertovat, miksi talvella pitäisi tehdä lyhyempiä päiviä

Pimeään talviaikaan ihmisten tuottavuus töissä kärsii. Lyhyemmät työpäivät ja joustavampi suhtautuminen nukkumiseen voisivat helpottaa asiaa, pohtivat brittiläisen Wired-sivuston haastattelemat asiantuntijat.
Tuntuuko "syntinen" torkkunappula houkuttelevammalta talvisin? Oletko töissä tehottomampi? Et ole yksin. Vaikuttaa siltä, että ihmiset tarvitsevat enemmän unta pimeään talviaikaan. He myöhästelevät enemmän töistä tai koulusta. Lisäksi pimeä vuodenaika näyttää lisäävän poissaoloja, Wired listaa.
Talvikuukausien aikaan 10–30 prosenttia suomalaisista kärsii kaamosoireilusta, eli kaamosrasituksesta, johon ei liity varsinaista masennustilaa, kertoo Terveyskirjasto. Kaamosrasituksen johdosta ihmisen makeannälkä lisääntyy ja vyötärö pulskistuu. Väsymys painaa päätä jatkuvasti ja ihmistä nukuttaa tavallista enemmän.
Vakavammasta kaamosmasennuksesta kärsii noin prosentti väestöstä. Kaamosmasennukseen liittyy masennustiloille tavanomaisia oireita, kuten surullisuutta, mielialan laskua, ahdistuneisuutta sekä mielihyvän menettämistä.
Mielialan lasku ja väsymys ei ole omiaan edistämään sen enempää ihmisen hyvinvointia kuin työssä pärjäämistäkään.
Liian aikainen herääminen osasyy kaamosoireiluun?
Kuten nimikin jo kertoo, kaamosmasennusta ja -rasitusta esiintyy pimeään vuodenaikaan. Oireet alkavat yleensä lokakuussa ja ovat pahimmillaan marraskuusta tammikuuhun. Helmi-maaliskuun aikana oireet lievittyvät.
Yhdeksi syyksi kaamosoireiluun on ehdotettu sitä, että ihmiset heräävät talvella liian aikaisin, kun ulkona on vielä pimeää eikä ihminen altistu luonnonvalolle. Wired-lehden haastattelema australialaisen Swinburnen yliopiston psykologian professori Greg Murray kertoo, että kronobiologiaksi kutsuttu biologian haara tukee ajatusta, jonka mukaan talvella nukkumistarpeemme ja -mieltymyksemme muuttuvat.
Työajat eivät kuitenkaan katso ihmisen sisäistä kelloa, elimistön fysiologista rytmiä säätelevää hermosolujen joukkoa, jota päivänvalon ja pimeyden vuorottelu tahdistaa. Töihin on herättävä, vaikka kuinka väsyttää.
– Jos sisäinen kellomme sanoo, että se haluaisi herätä yhdeksältä aamulla, koska on pimeä talvipäivä, mutta nousemme ylös kello seitsemältä, menetämme kokonaisen unen vaiheen, Murray sanoo.
Joustavampi suhtautuminen nukkumiseen olisi terveysteko
Kronobiologi Till Roenneberg uskoo, että parempi ymmärrys sisäisen kellon ja vuodenaikojen kierron suhteesta hyödyttäisi jokaista meistä. Jos työpaikalla suhtauduttaisiin joustavammin nukkumiseen, ihmiset voisivat paremmin ja olisivat tehokkaampia työntekijöitä.
– Annat parastasi ja sinulla on mukavampi olla töissä, koska tunnet olevasi tehokas. Sairauspäivät vähenevät, Roenneberg sanoo Wiredin haastattelussa.
Jos pomo ei kuitenkaan suhtaudu lyhennettyyn työpäivään hyvin, kannattaa avuksi ottaa muut konstit. Kaamosoireiluun paras hoito on talvikuukausien aikana otettu kirkasvalohoito. Säännöllinen kuntoliikunta lievittää sekin kaamosoireita ja lisää kirkasvalohoidon tehokkuutta. Myös viikon matka etelän aurinkoon voi tuoda parin viikon avun oireisiin.
Lähteet: Wired, The Sun, Terveyskirjasto
Uusimmat
-
06:51
Videokokous jatkuu: EU-maiden johtajat pohtivat yhteisen turvallisuuspolitiikan vahvistamista
-
06:27
Välienselvittely ravintolan pihalla – mies ampui veljeksiä, toinen sai luodin vatsaansa
-
06:25
Tässä on MM-hiihtojen ylivoimaisin tähti – suomalaisleiristä huimaa suitsutusta: "Lahjakkain näkemäni urheilija tässä lajissa"
-
06:24
Aleksander Barkov piiskasi Floridan takaa-ajosta voittoon – Joel Armia pöllytti maaliverkkoja
-
06:24
Lakimuutos voimaan tänään – nyt loppui autokaupoilla kikkailu valtion kustannuksella!
-
06:23
Suljetaanko kuntosalit ja uimahallit pääkaupunkiseudulla? Avi antaa tänään päätöksensä
-
06:17
Hurja takaa-ajo Helsingin läpi tallentui videolle – kaksi poliisiautoa romuksi ajokelvottomaan kuntoon
-
06:10
Biden määräsi Yhdysvallat vastaamaan Iranin raketti-iskuun – Syyriassa kuoli ainakin 17
-
06:03
Tyttö ilmestyi itkuisena koulupsykologin luokse ja kertoi, että äiti lyö – oikeus määräsi rangaistuksen useista pahoinpitelyistä
-
06:00
NHL-asiantuntijalta suorat sanat valmentajalegendan potkuista – mies väitti, että päätös varata suomalaispelaaja maksoi työpaikan
-
05:55
Suomalaisnaisen sieppauksesta epäilty sveitsiläispappi vältti syytteet – naisen kohtalo edelleen mysteeri
-
05:44
Neljä miestä hukkui avantoon Ruotsissa
-
05:28
Missä on muistisairas Marjatta? Poliisi kaipaa vihjeitä Torniossa kadonneesta naisesta
-
05:18
Baariin vielä ennen koronasulkua? Ylilääkäri vetoaa, että suomalaiset malttaisivat: "Tartuntaluvuissa mennään joka tapauksessa ylöspäin"
-
23:54
Jättiyllätys! Valioliigan kärkipään seura Leicester pihalle Eurooppa-liigasta – sama kohtalo Lukas Hradeckyn Leverkusenilla
-
23:41
Onko hallitus epäonnistunut koronaviestinnässään? Pääministeri Marin: ”Asiat eivät kuulosta tai näyttäydy yksinkertaisina”
-
22:34
Pääministeri Marin MTV:lle: Ulkonaliikkumiskieltoakaan ei voi sulkea pois, jos tilanne pahenee – "Kaikki kontaktit minimiin"
-
22:06
Britney Spears julkaisi videon muuttuneesta vartalostaan – kertoo uudesta elämäntavasta
-
22:00
Suomen mitalitoivoksi ryminällä noussut Ilkka Herola harkitsi vakavasti toista lajia – "Vaakakuppi oli aika vahvasti kallellaan"
-
21:53
Glen Kamaran Rangers jatkoon, Arsenal pelastautui viime hetkillä – norjalaisseura Molde kirjoitti historiaa
-
Lataa lisää