Kirkasvalolamppu auttaa kaamosrasitukseen – näin sitä kuuluu käyttää

Älä ruoki kaamosmasennusta 7:07

Suomalaisista noin 40 prosenttia kärsii kaamosrasituksesta. THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen kertoi Huomenta Suomessa, miten sitä voi helpottaa kirkasvalolampulla.

Kaamosrasituksen oireet johtuvat siitä, että syksyn ja talven tullen ihmisen sisäinen kello alkaa jätättää.

– Kun tätä sisäistä kelloa pystytään rytmittämään täsmällisempään käyntiin lähemmäs sitä 24 tunnin aikataulua, jota ulkoinen kellomme näyttää, myös nämä oireet usein lieventyvät, Timo Partonen kertoi lähetyksessä.

Käytännössä tarvitaan valossa oleskelua, ja nimenomaan aamun tunteina. Kun luonnonvaloa ei ole, apuun tulevat erilaiset kirkasvalolaitteet. Niitä kannattaa hyödyntää esimerkiksi herätyskelloina.

– Puoli tuntia ennen yöunilta herätystä laitteeseen syttyy himmeä valo, joka vähitellen voimistuu ja kirkastuu ja matkii aamun sarastusta. Tämä on hyvä keino parantaa yöunen laatua ja saada sisäinen kello taas tahtiin, Partonen kuvailee.

Kirkasvalohoitoa voi tehdä myös heräämisen jälkeen. Käytännön vinkkinä kannattaa huomioida, että laitteen tulee olla melko lähellä käyttäjäänsä.

– Parhaat laitteet antavat valoa yli puoli metriä tai liki metrin.

Laitteen ääressä voi keskittyä muuhun tekemiseen, kunhan silmät pitää auki.

– Siihen valoon ei ole tarkoitus katsoa koko ajan, eikä sitä saa tuijottaa, vaan siinä voi lukea jotakin tai syödä aamupalaa. Kun siinä viettää esimerkiksi puoli tuntia peräkkäisinä aamuina vähintään viitenä aamuna viikossa aamuviiden ja -kymmenen välillä, niin siitä on apua.

– Lisävaloa tarvitaan vain aamuun. Puolenpäivän jälkeen saa olla jo ihan tavallisesti, Partonen kertoo.

Kaamosrasitukseen voi auttaa myös kuntoliikunta, jota puolestaan kannattaa harrastaa loppuiltapäivästä tai -alkuillasta.

Millaisia oireita kaamosrasituksessa ja -masennuksessa on? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat