Äärimmäisten aamuvirkkujen heimo on todella olemassa – näin "häiriö" ilmenee

Yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että tavallista aikaisempi vuorokausirytmi on oletettua yleisempää.
Osalla ihmisistä luontainen uni-valverytmi saa nukahtamaan jo alkuillasta ja heräämään hyvin varhain aamulla. Nämä henkilöt saattavat nukkua esimerkiksi iltakahdeksasta aamuneljään. Aikaistuneen unijakson on ajateltu olevan hyvin harvinainen ilmiö, joka on tavallisempaa vanhemmissa ikäryhmissä.
Tuoreen Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan äärimmäinen aamuvirkkuus voi kuitenkin olla luultua yleisempää. Se saattaa vaikuttaa jopa yhteen kolmestasadasta aikuisesta.
Lisäksi tutkimus vihjaa, että extreme-aamuvirkkuus kulkee suvussa.
Hereilläolo väkisin voi johtaa terveysongelmiin
Aikaistunut unijakso on uni-valverytmin häiriö, jossa biologisen kellon rytmi on aikaistunut sosiaaliseen kelloon verrattuna. Elimistö vapauttaa unihormoni melatoniinia aiemmin ja ruumiinlämpö laskee. Jo aamuneljän tai -viiden aikaan ihminen on levännyt ja valmiina seuraavaan päivään.
– Extreme-aamuvirkuilla on tapana toimia hyvin päiväsaikaan, mutta heillä voi olla ongelmia pysyä hereillä sosiaalisissa velvoitteissa iltaisin, luonnehtii tutkimusta johtanut Kalifornian yliopiston neurologian professori Louis Ptacek tiedotteessa.
(Artikkeli jatkuu kuvan alla.)
Itsensä pitäminen hereillä väkisin voi johtaa äärimmäiseen väsymykseen seuraavana päivänä ja lisätä riskiä esimerkiksi ylipainoon tai sydänongelmiin, huomauttaa tutkimuksesta uutisoinut Science Alert.
Tutkimuksessa aikaistuneeksi unijaksoksi luettiin, jos ihminen nukahti ennen puolta yhdeksää illalla ja heräsi ennen puolta kuutta huolimatta sosiaalisista velvoitteista. Lisäksi nukkumisen tuli tapahtua vain yhtenä jaksona päivässä. Nukkumistapojen tuli olla luotuja 30 ikävuoteen mennessä. Rauhoittavien lääkkeiden tai kirkkaiden valojen käytön ei tullut vaikuttaa nukahtamiseen tai heräämiseen. Myöskään uneen vaikuttavia sairauksia sairastavia ei laskettu kuuluvan joukkoon.
Perheissä samankaltaisia nukkujia
Extreme-aamuvirkuilla ei näytä olevan suurta tarvetta kuroa univajetta umpeen vapaapäivinään. Tutkimuksessa selvisi, että he olivat tyytyväisiä saadessaan nukkua vapaapäivinään keskimäärin 5–10 minuuttia tavallista pidempään. Äärimmäisten aamuvirkkujen muut perheenjäsenet puolestaan nukkuivat 30–38 minuuttia pidempään vapaapäivinään.
Aikaistuneen unijakson henkilöt kertoivat, että heillä oli vähintään yksi lähisukulainen, jotka olivat samanlaisia äärimmäisiä aamuvirkkuja. Kahdeksaa sukulaista tutkittuaan tutkijat huomasivat, että heistä viidellä oli todellakin aikaistunut unirytmi. Tutkijat laskivat, että perheittäinen aikaistunut unijakso vaikuttaa noin 0,20 prosenttiin ihmisistä.
Lue myös: Saatko hyvin unta, mutta heräät keskellä yötä? Ongelmaan on useita syitä – älä ainakaan katso kelloa
Näin tutkimus tehtiin
Tutkimuksessa arvioitiin yli 2400:aa uniklinikoilla liki kymmenen vuoden aikana vieraillutta yhdysvaltalaispotilasta, jotka kaikki tavattiin kasvotusten. Heitä haastateltiin esimerkiksi lääkkeiden käytöstä sekä nukkumistavoista arkisin ja vapaapäivinä.
Lisäksi tutkijat tarkastelivat potilaiden pitämiä unipäiväkirjoja sekä melatoniinin määrä syljessä. Osallistujille tehtiin myös unipolygrafia, jossa mitattiin aivosähkötoimintaa, veren happipitoisuutta, syketaajuutta ja hengitysilmavirtausta.
Osallistujista 12 täytti aikaistuneen unijakson kriteerit. Heistä neljä kieltäytyi osallistumasta tutkimukseen. Jäljelle jääneet kahdeksan potilasta edustivat 0,03 prosenttia potilaista – tai yhtä kolmestasadasta.
Tutkijoiden mukaan luku voi olla alakanttiin, sillä neljä aikaistuneen unijakson kriteerit täyttävää potilasta ei halunnut osallistua tutkimukseen. Lisäksi kaikki extreme-aamuvirkut eivät välttämättä koe tarvetta hakea apua nukkumistapoihinsa.
Tulokset ilmestyivät Sleep-tiedejulkaisussa.
Uusimmat
-
20:58
"Totaalinen munaus Kanadalta!" – tässä sählää NHL:n miljoonatähti ja Tanska kiittää
-
20:58
Kesäkodit kaupunkimaisemissa – tässä on Suomen kaunein koti: Kesämökit -kauden yhdeksäs finalisti
-
20:40
Kokoomuksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Suominen on kuollut
-
20:31
Kari Jalonen kävi kulisseissa kovan tuomarikeskustelun – nyt tapahtui ruman taklauksen jälkeen toisin: "Seuraavana päivänä he myönsivät virheen"
-
20:26
Vihreiden esitys sunnuntailisien poistosta herätti keskustelua – "Paljon väärinkäsityksiä"
-
20:21
KuPS kirjoitti suomalaista jalkapallohistoriaa
-
20:15
Ostitko sinäkin tämän laitteen älypuhelimen kaveriksi? Löytyy jo yhä useammalta suomalaiselta – hurja piikki myynnissä
-
20:12
SM-liigasta tutun maalivahdin erikoinen torjuntatyyli nauratti tuomaria – "En ole koskaan nähnyt tuollaista"
-
19:58
Tähän kunta-alan neuvottelut kaatuivat tänään: "Varmaankin Suomen työmarkkinahistorian vaikeimpia riitoja"
-
19:56
"Me ollaan hirveän lähellä Venäjää" – näin sota huomioidaan lappeenrantalaisessa koulussa, jossa kolmasosa oppilaista on venäläistaustaisia
-
19:53
Venäjän iskussa sotilastukikohtaan viime viikolla kuoli lähes 90 ihmistä – MTV seuraa sotaa
-
19:42
Poliisin etsintätehtävä Parkanossa päättyi – lapsi löytyi menehtyneenä vesistöstä
-
19:40
Myös kahvilaketju Starbucks vetäytyy Venäjältä
-
19:21
"Käsittämätön tuomio" MM-kisoissa – kaiken keskellä hääräsi Leijonia vastaan sikaillut Austin Watson
-
19:16
Suomen surkein kuski -ohjelman kuski sai auton kyljelleen: "Tämä ei mennyt nyt hyvin"
-
19:01
Mikä on hyvän lemmikkisuhteen salaisuus? Toimi näin, jos eläin on alkanut ärsyttää: "Sen pitäisin kirkkaana mielessä"
-
18:56
Jääkiekon MM-kisat 2022: Otteluohjelma, tulokset ja tv-lähetykset
-
18:47
Satakunnan Kansa: Laura Huhtasaari jättää europarlamentin
-
18:43
Tshekki nousi hengittämään Suomen niskaan – Leijonien lohkovaiheen päätöspeliin hurjat panokset
-
18:40
B-sarja kutsuu! Tämä kivulias törkyniitti kostautui kalliisti MM-kisoissa
-
Lataa lisää