Lisääntyvä valon määrä voi myös ahdistaa – älä kuitenkaan tee tätä virhettä: "Masennus syvenee entisestään"

Lisääntyvä valo kehossa ja mielessä – voiko vaikutuksia hallita? 10:01
Voiko lisääntyvän valon vaikutuksia kehossa ja mielessä hallita jotenkin?

Osa meistä piristyy sitä mukaan kun valon määrä lisääntyy, mutta valoherkille ja masentuneille kevät voi olla erityisen hankalaa aikaa.

Lisääntynyt valo ja pidemmät päivät antavat osalle meistä energiaa ja suunnatonta iloa, mutta osalle keväiset auringonsäteet aiheuttavat pikemminkin ahdistusta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, miksi osa meistä kärsii niin sanotusta kevätmasennuksesta.

Masentuneiden aivot toimivat poikkeuksellisella tavalla

Partosen mukaan ihmiset ovat eri tavalla herkkiä valolle.

Tutkimusten mukaan ihmisellä, joka on ollut masentunut jo alkuvuodesta tai pidempään, valon lisääntyminen saattaa pahentaa masennusoireita.

– Masentuneiden aivot ja muu elimistö reagoivat poikkeavalla tavalla runsaaseen valoon. Valtaosalla käy niin, että mieliala kohenee ja hyvinvoinnin tunne kasvaa kesää kohti. Osalla etenkin vakavista masentuneista käy ihan päinvastoin, Partonen selittää.

Etenkin valoherkille masentuneille henkilöille kevät on vaikeaa aikaa.

Tämän takia valolle altistumista kannattaa vähentää puolen päivän jälkeen

Valoa ei kannata herkkyydestä huolimatta Partosen mukaan kuitenkaan täysin vältellä.

–  Ei ole hyvä eristäytyä ja vetäytyä omiin oloihinsa, sillä silloin masennus syvenee entisestään, Partonen toteaa. 

Partosen mukaan valolle saisi altistua runsaastikin, mutta vain ennen puoltapäivää.

– Sitten puolenpäivän jälkeen jo vähemmän ja yöllä täytyisi olla pimeää. Tämä olisi se viesti, jota sisäinen kello meistä odottaa, jolloin vuorokausirytmi pysyy säännöllisessä tahdissa, mikä tarkoittaa myös parempaa mielialaa ja laadukkaampaa nukkumista, Partonen sanoo.

Valo nimittäin vaikuttaa eri tavalla elimistön toimintaan riippuen siitä, mihin aikaan elimistöön tulee valoa.

Ennen puoltapäivää silmiin tullut valo tahdistaa sisäisen kellon. Jos valoa tulee silmiin runsaasti sen jälkeen, käy päinvastoin ja sisäisen kellon jätätys voimistuu, mikä näkyy erilaisina oireina mielialassa ja nukkumisessa.

Katso myös: Moni treenaa ja nukkuu älykellon ohjeiden mukaisesti – kannattaako se?

Moni treenaa ja nukkuu älykellonsa ohjeiden mukaan – kannattaako se? Lääkäri kertoo, voiko laitteiden dataan luottaa 1:40
Suomalaiset ovat ihastuneet älykelloihinsa. Moni tarkkailee älylaitteella sekä unen että lenkkien pituudet. Laitteiden etu on, että mittaaminen on jatkuvaa. Huonoja puoliakin on: tieto ei yleensä ole kovin tarkkaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat