Uutissuomalainen: Rajavartiolaitoksesta viidennes Suomen itärajasta tulee aidata – "Maksaisi satoja miljoonia euroja"

Rajavartiolaitos haluaa itärajalle aidan pikimmiten 3:22
Rajavartiolaitos kertoi syyskuun 27. päivä, että se haluaa itärajalle aidan pikimmiten.

Rajavartiolaitoksen selvityksen mukaan, noin viidennes Suomen itärajasta olisi aidattava laittoman maahantulon estämiseksi ja turvallisuusympäristön muutosten vuoksi. Asiasta kertoi ensin Uutissuomalainen.

Rajavartiolaitos on valmis toteuttamaan pilottikohteen aitaamisen testaamiseksi ensi talven tai kevään aikana. Kokonaan rakennettu, suunnitellusti noin 130–260 kilometrin aita voisi valmistua kahden–kolmen vuoden kuluttua rakentamisen aloittamisesta.

– Aitaaminen maksaisi kaikkine kuluineen joitakin satoja miljoonia euroja, Rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Pasi Kostamovaara kertoo Uutissuomalaiselle.

Kustannusten suuruuteen vaikuttaa Kostamovaaran mukaan itärajan vaikea maasto.

– Suurin osa aidasta rakennettaisiin Kaakkois-Suomeen, jossa on suurimmat riskit laittomaan maahantuloon ja eniten rajanylitysliikennettä. Muualla itärajalla aitaa tulisi lähinnä virallisten rajanylityspaikkojen lähettyville, hän kertoo.

Uutiskanava CNN vieraili Itä-Suomessa – toimittaja ihmettelee Suomen ja Venäjän välistä rajaa:"Muutama puupylväs ja rautalankaa" 4:33
Yhdysvaltalainen CNN vieraili Itä-Suomessa tämän vuoden toukokuussa. Uutiskanavan toimittaja Nic Robertson ihmetteli Suomen ja Venäjän välistä heiveröistä raja-aitaa.

Krista Mikkonen: Hallitus keskustelee aitaamisesta

Rajavartiolaitoksen Kostamovaaran mukaan aita auttaisi varautumaan paremmin rajaturvallisuusuhkiin, kuten hybridivaikuttamiseen liittyvään laajaan maahantuloon.

Hänen mukaansa fyysinen este, kuten aita, olisi välttämätön apu etenkin laajassa ja ohjatussa maahantulossa.

– Tällaista ei ole nyt nähtävissä, mutta vastaavaa on koettu lähialueillamme. Tämän takia meidänkin rajoilla pitää varautua, hän kertoo Uutissuomalaiselle.

Rajaturvallisuudesta vastaava sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) on vahvistanut Uutissuomalaiselle, että hallitus keskustelee rajan aitaamisesta lähiaikoina.



Lue myös:

    Uusimmat