Mainos

Uutiskuvan pitää olla aina aito hetki, vakuuttavat vuoden lehtikuvaajat

Vuoden uutiskuvassa istuu luhistuneen näköinen johtaja. Ikkunasta näkyy halaaripukuisten miesten joukko jonossa pihalla - eivät ulosmarssilla vaan matkalla syömään. Samaan aikaan pomo ilmoittaa konttorissaan, että leivän tulo loppuu tässä tehtaassa. Wärtsilän Vaasan moottorituotanto siirretään Kiinaan.

Vuoden lehtikuvassa Manta-myrsky on kaatanut valtavan kuusen sulkavalaisen omakotitalon pihalla. Perheen pikkusisko on hypännyt isomman syliin. Lasten näennäinen tyyneys hirmumyrskyn jälkeen luo liikuttavan kontrastin tuhojen keskellä.

Suomen Lehtikuvaajat ry:n kokoama kansainvälinen raati; Guardian-lehden kuvatoimittaja Kate Edwards, kuvajournalismin opettaja Sören Pagter Tanskasta sekä helsinkiläinen freelancekuvaaja Eva Persson arvosti nämä otokset viime vuoden parhaiksi.

Kuvaaja ei saa asetella mitään

Molemmilla voittajilla on yhteinen näkemys työstään, joka on pääasiassa arkielämän kuvaamista päivälehtiin:

- Paras lehtikuva syntyy todellisesta tilanteesta, mitään ei saa asetalla. Sisältö on tärkeintä eikä kuvaaja saa koskea, toteavat Wärtsilän kuvan Pohjalainen-lehteen ottanut Eetu Sillanpää ja Manta-myrskyä Hesarille kuvannut freelancer Vesa Laitinen Lappeenrannasta.

Sillanpää on kuvannut 30 vuotta - ja voittanut tässä kisassa useasti aikaisemminkin. Tänä vuonna hän voitti myös urheilusarjan ratsastajakuvallaan. Vesa Laitinen on 26-vuotias - juuri Lappeenrannasta Helsinkiin muuttanut freelancer.

- Isommille vesille, toteaa Laitinen kertoessaan syyn muuttoon. Voitto tuli ainakin sopivaan aikaan.

Olemmeko sittenkin tylsiä?

Voittajat edustavat korkeaa tasoa, mutta ulkomaalaiset raadin jäsenet moittivat tuoreessa Journalisti-lehdessä suomalaisia lehtikuvia yleisilmeeltään hiukan tylsiksi ja varovaisiksi.

- Eikös me olla vähän pidättyväisiä ihmisiä, ehkä se näkyy kuvissakin, naurahtaa Eetu Sillanpää.

- Olemme ihan yhtä hyviä kuin maailmalla, uskoo Vesa Laitinen. Mutta kiire ja kiristynyt työtahti vaikuttavat laatuun. Tein viime vuonna yli 200 kuvauskeikkaa. Manta-myrskyn kuvauksiin lehti antoi aikaa kaksi päivää. Se on aivan poikkeuksellista.

Lehtikuvakisassa oli useita sarjoja, mm. ulkomaan- ja kotimaan reportaasi, yleisöäänestyksen suosikki ja vuoden henkilökuva. Kaikki tulokset ja kuvat täältä:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.