Mainos

Uusia energiamerkintöjä kodinkoneisiin - laitteiden sähkönkulutus pienenee

Kodinkoneille tuli uusia energiatehokkuusvaatimuksia vuodenvaihteessa. Laitteen energiankulutuksesta kertovat merkinnät tulivat pakollisiksi liesituulettimille ja uuneille. Kahvinkeittimissä on jatkossa oltava toiminto, joka kytkee keittimen automaattisesti pois päältä.

Kaikissa suurissa kodinkoneissa on energiamerkintä nyt, kun liesituulettimet ja uunit tulivat merkinnän piiriin. Kiristyneiden energiatehokkuusvaatimusten ansiosta kodinkoneiden sähkönkulutus on pienentynyt.

- Kyllä se on merkittävästi vaikuttanut laitteiden tuotekehitykseen ja niiden energiankulutukseen. Esimerkiksi kylmälaitteet saivat jo 90-luvun puolivälissä energiamerkinnän ja niiden kulutus on vähentynyt noin kolmasosaan siitä, mitä se oli silloin, laskee Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Kodinkoneiden pienentynyt energiankulutus ei kuitenkaan välttämättä merkitse sitä, että kotitalouksien sähkönkulutus olisi vähentynyt.

- Sähkölaitteiden määrä kodeissa on kasvanut. Ennen esimerkiksi kylmälaitteita oli taloudessa yksi, nyt niitä voi olla useita, huomauttaa Päivi Suur-Uski.

Kahvinkeitin sammuu itsestään

Uusilta kahvinkeittimiltä vaaditaan automaattista sammutustoimintoa.
- Ensisijaisesti säädös on tehty energiankulutuksen takia, mutta on siinä myös turvallisuusnäkökohta, että laite kytkeytyy automaattisesti pois eikä unohdu päälle, sanoo Suur-Uski.

Kauppoihin uudenlaiset kahvinkeittimet ja energiamerkinnällä varustetut uunit ja liesituulettimet ilmestyvät vähitellen. Varastoissa olevat vanhat laitteet saa myydä pois. Nettikaupassa uudet energiamerkinnät vaaditaan huhtikuun alusta alkaen.

Osaa asikkaista kiinnostaa, osaa ei

Sinikka Vuorinen on liesiostoksilla vantaalaisessa kodinkoneliikkeessä. Valintaan vaikuttaa myös laitteen energiatehokkuus.
- Kyllä se kiinnostaa. Juuri hiljattain ostin jääkaapin ja kysyin silloin näistä energiamerkinnöistä. Kun on paljon A-kirjainta merkinnässä, niin silloin se on aina parempi.

Niilo Takalan laitevalinnoissa energiatehokkuus ei ratkaise. 
- Kyllä tietysti nämä A-luokitukset vaikuttavat jonkin verran, mutta ei se ratkaise. Se on tämä koko ja väri ja tämmöiset, jotka ovat valinnoissani ensisijaisia. Energiatehokkuus vaikuttaa ehkä 30 prosenttia mun päätöksissä.

Kodinkoneliikkeessä on huomattu, että laitteiden energiamerkinnät kiinnostavat osaa asiakkaista, muttei suinkaan kaikkia. 

- Kyllä tällä hetkellä vielä laitteen ominaisuudet vaikuttavat eniten. Toki jos löytyy kaksi vastaavaa tuotetta, vastaavilla ominaisuuksilla, saman hintaisia, niin silloin laitevalinta kohdistuu energiatehokkaampaan, arvioi Gigantin kodinkoneiden tuotepäällikkö Sami Viitanen.

Halpakin voi olla energiapihi

Eniten energiatehokkuus painaa kuivausrumpujen valinnassa.
- Kuivausrummuissa löytyy energialuokaltaan B-laitteita, A+ -laitteita ja A+++ -laitteita. Energiankulutuksessa A+ -laitteen etu voi olla jopa puolet verrattuna B-laitteeseen, kertoo Viitanen.

Laitteen hinta ei välttämättä ole suoraan verrannollinen energiatehokkuuteen.
- Se halvin ja kallein laite voi löytyä yhtä hyvin energiatehokkaimmista vaihtoehdoista kuin energiaa tuhlaavimmista vaihtoehdoistakin. Tärkeintä on hankkia omaan käyttötarpeeseen sopivin laite. Jos laite ei vastaa tarvetta, silloinkin hukataan energiaa, muistuttaa Motivan Päivi Suur-Uski.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.